Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Projekat rješavanja problema pasa lutalica već četiri mjeseci stoji u Općini Visoko

Budući da je projekat gradnje azila za pse u općini Visoko još u domenu naučne fantastike, članovi Udruženja za zaštitu životinja i ekologiju „OPSTANAK“ odlučilo je da kantonalnim vlastima predloži rješenje problema pasa lutalica. Nadamo se da će neko u konačnici i imati sluha za rješenje ovog gorućeg problema, i da će prihvatiti naš prijedlog, kao moguće rješenje. Psi lutalice šeću u grupama po ulici i ne izgledaju bezopasno. I dok građani apeliraju da se psima lutalicama mora stati ukraj, nadležni odgovaraju da se sa tim problemom nije jednostavno boriti.

Udruženje za zaštitu životinja i ekologiju „OPSTANAK“  se zalaže za otklanjanje uzroka problema pasa na ulici. Kroz svoje projekte žele skrenuti pažnju javnosti, ali i svih vlasnika i ljubitelja životinja na uzrok i rješenje problema napuštenih životinja. Vrijeme je da i vlast počne razmišljati o tom problemu ili da bar pokušaju na ovaj način da ga riješe i da budemo primjer u BiH rješenja ovog problema. U pismu koje je poslato općini, prije 4 mjeseca, dat je projekat kojim bi se pobrinulo za pse lutalice.

Problem kod naših vlasti je uvijek bio „Zašto džaba“… ali i tu je dat odgovor u ovom projektu. Ovo treba biti prilika da se zaštite životinje, djeca, prolaznici. U posljednje vrijeme sve je više i više pasa lutalica na našim ulicama. Vlast ništa nije učinila, iako je od prijedloga prošlo više od 4 mjeseca i psi su sve veća prijetnja našim građanima. Ipak je vlast u službi građana, a ipak izgleda da ništa ne rade za njihovu sigurnost.

Toliko političkih projekata je propalo i novac se bacio uzalud, i niko za to nije odgovarao, a za ovakav projekat još niko nije izdvojio ni konvertibilne marke, iako on nudi kvalitetno rješenje za ovakvu situaciju, ali mi i ne tražimo neku finansijsku pomoć općine. Nadamo se da će ovaj projekat pogledati još neko iz vlade i bar pokušati iznaći neko rješenje za ostvarenje ovog projekta.

Ali, za sve to nisu krivi psi, već oni koji donesu zakon, a ne primjenjuju ga. Koliko će se još čekati na azil za pse lutalice, niko ne zna.