Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Seminar za vaspitače omogućio Prevent BH

Jučer je u Goraždu započeo NTC seminar za vaspitače u predškolskom obrazovanju – zaposlenike JU Obdanište Sunce i SOS Dječijeg vrtića u Goraždu. Nakon što je u martu ove godine dr. Ranko Rajović, autor NTC programa i predsjednik Komiteta svjetske Mense za darovitu djecu, u Goraždu održao predavanje za roditelje o značaju predškolskog obrazovanja i rane stimulacije djeteta, organizovan je i seminar za vaspitače koji će omogućiti uvođenje ovog izuzetnog programa u svakodnevni rad sa djecom predškolskog uzrasta u navedenim ustanovama. Jedan od organizatora seminara je Mensa Bosne i Hercegovine, čiji članovi aktivno učestvuju u realizaciji seminara.

NTC (Nikola Tesla Centar – Nutruring Talented Children) sistem učenja je specijalizovani edukativni program, baziran na saznanjima iz neurofiziologije i pedagogije, namijenjen za rad sa djecom predškolskog i školskog uzrasta. Ima za cilj da potpomogne i održi razvoj bioloških potencijala djeteta, podstičući misaonu aktivnost, razvoj intelektualnih i kreativnih sposobnosti, razvoj inteligencije i stvaralačkog mišljenja te omogućavajući da se otkrivaju darovita djeca i ubrza njihov razvoj.

“Često nesvjesno radimo pogrešne stvari i sprječavamo neke izuzetno korisne aktivnosti, čime onemogućavamo pravilan razvoj djece. Činjenica je da inteligencija ne zavisi samo od genetskog potencijala, tj. od broja nervnih ćelija, već i od broja veza među njimaa za formiranje tih veza upravo je najznačajniji period do sedme godine života. U toj stimulaciji neurona je odgovor na pitanjehoće li dijete dosegnuti svoje biološke potencijale ili ne?”, istakao je dr. Rajović.

Odžavanje seminara za vaspitače u Goraždu omogućio je Prevent BH, koji je, podsjećamo, nedavno izdvojio i značajna sredstva za sanaciju i rekonstrukciju Obdaništa Sunce u Goraždu u čijim prostorijama je i održan ovaj seminar.

„Mi u Prevent grupaciji želimo biti dobar susjed koji vodi računa o potrebama zajednice. U našim osnovnim korporativnim vrijednostima ističemo djecu kao našu budućnost a edukaciju kao jedini put naprijedNTC sistem učenja je i sam baziran na tome te smo ga sa zadovoljstvom podržali i poklonili najmlađim Goraždanima.”, izjavila je Aida Hasić, PR Preventa.

Drugi dio seminara bit će održan 26. juna  na kojem će između ostalog biti obrađeni primjeri iz prakse te biti pripremljen plan i program rada za narednih pola godine. Po završetku seminara, provođenje programa u svakodevnom  radu sa djecom od strane vaspitača u navedenim ustanovama bit će praćeno i evaluirano od strane stručnog tima NTC programa i Odsjeka za darovite Mense BiH.