Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Dinka Omanović: “Osjećala sam se poniženo i uvrijeđeno, istjerana sam iako sam zvanični zamjenik Mirze Ganića”

altPovodom udaljavanja Dinke Omanović, vijećnice SDA, sa kolegija Općinskog vijeća od strane načelnika Općine Muniba Alibegovića, danas je u prostorijama SDA Visoko održana vanredna press konferencija na kojoj su se prisutnim novinarima obratile gospođica Dinka Omanović i gospođa Amra Babić.

„Kao ovlaštena predstavnica SDA Visoko danas sam se kao i prošli put odazvala na redovnu 60. sjednicu Kolegija Općinskog vijeća. Prije samog početka sjednice desio se incident na kojem je općinski načelnik na vrlo bahat i diskiminatorski odnos prema meni kao uposlenici Općine Visoko iskoristio svoju nadležnost kao načelnik Općine i reagovao u tom smislu da napustim sjednicu i vratim se na svoje radno mjesto. Bila sam prisutna i na prošloj sjednici kada nije bilo nikakvih prepreka za moje prisustvo. Nije mi jasno šta se desilo između ove dvije sjednice, ali moram priznati da sam veoma iznenađena i šokirana postupkom načelnika koji je svoje lične sujete počeo da vrši na mene kao uposlenika Općine.”

Prisutnima se obratila i gospođa Amra Babić: „Danas je na sjednici Kolegija Općinskog vijeća došlo do jedne grube demonstracije sile demokratije, odnosno do kršenja svih mogućih normi i etičkih kodeksa. Došlo je do kršenja Poslovnika o radu Općinskog vijeća, jer po Poslovniku, član 28. sjednice Kolegija saziva i vodi predsjedavajući Općinskog vijeća, a po članu 26. sjednicama prisustvuje općinski načelnik. Očito je ovdje došlo do miješanja nadležnosti i ovlaštenja, načelnik je zloupotrijebio svoju funkciju, udaljio je sa sjednice predstavnicu Kluba vijećnika SDA i na taj način mislim da je ovo jedan atak na SDA. Mi smo svjedoci već duže vrijeme i svih ovih godina samovolje načelnika, njegovog bahatog ponašanja, njegovog kršenja svih demokratskih principa i normi, ali ovaj današnji događaj definitivno je kulminacija svega. Ja moram reći da je stav Izvršnog odbora SDA da je  predizborna kampanja očito već uveliko počela i općinski načelnik provodi svoju vlastitu predizbornu kampanju. Mi ćemo iskoristiti sve naše zakonske mogućnosti da sankcionišemo ovu grubu povredu Poslovnika i da ćemo zasigurno u narednom periodu u vrlo skoro vrijeme pokrenuti sve mogućnosti koje nam u tom cilju stoje na raspolaganju.”

Na kraju treba istaći da je ovo prvi put da se na ovaj način obračunava sa vijećnicima i uposlenicima Općine, jer prema riječima Dinke Omanović prošlu sjednicu je do kraja bila prisutna i nije bilo nikakvih problema, a bitno je istaći da Dinka Omanović nije bila jedina uposlenica Općine Visoko prisutna na sjednici, međutim svi ostali uposlenici su ostali na Kolegiju, dok je jedino ona udaljena. Kao mogućnost udaljavanja sa sjednice Dinka Omanović navodi i to što je SDA danas tražila dopunu dnevnog reda za narednu sjednicu Općinskog vijeća, a samim udaljavanjem sa sjednice onemogućeno je da se uvrsti ta dopuna od strane SDA. Sjednica Kolegija je nastavljena i bez prisustva predstavnika SDA. Na rad općinskog načelnika se još jednom osvrnula i Amra Babić kazavši: „U kontekstu današnjih dešavanja trebamo da odvojimo funkciju Muniba Alibegovića kao općinskog načelnika. Načelnik Općine je načelnik svih građana i on sebi ne može dozvoliti ekskluzivitet subjektivizma. On mora biti objektivan, u svome radu ne smije unositi ništa lično, a očito da je naš načelnik u ovom trenutku pokazao da u svoj rad unosi i previše ličnog. Također, zadaća načelnika nije da se miješa u posao predsjedavajućeg Općinskog vijeća i vodi sjednice umjesto njega. Ovo je zasigurno i poruka biračima da pažljivo biraju svoje predstavnike iz svih političkih opcija, jer ljudi moraju znati koja su njihova ovlaštenja i moraju ta sva ovlaštenja znati i implementirati. Ovo je primjedba i predsjedavajućem Općinskog vijeća zašto je dozvolio ovakav incident i njegova odgovornost današnjem incidentu stoji. Što se tiče moralne osude mislim da će to svi građani znati prepoznati, a SDA kao stranka koja prije svega poštuje zakone zemlje u kojoj djelujemo i živimo poduzet će sve ono što je u okvirima zakonskih mogućnosti i raspoloživo u datom trenutnku, pokrenut ćemo sve ono što nam zakoni i propisi dozvoljavaju.”

{joomplucat:592 limit=13|columns=4}