Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Postojao je kvorum za održavanje Kolegija, odnos načelnika i Dinke Omanović je odnos poslodavca i uposlenika”

altNakon press konferencije SDA Visoko na kojoj su novinari upoznati sa slučajem “Dinka Omanović”, a vezano za njeno neprisustvovanje Kolegiju OV Visoko na kojem je prevashodno trebao biti utvrđen Dnevni red naredne Sjednice, zatražili smo i komentar od predsjedavajućeg OV Visoko Dalibora Tomičića kojeg smo pitali da li je uredu da načelnik Općine odstrani zamjenika Predsjednika kluba SDA koji je trebao prisustvovati Sjednici kolegija umjesto Mirze Ganića koji je najavio svoj izostanak.

– To o čemu vi pričate sve se desilo prije zvaničnog dijela Sjednice Kolegija. Istina, vidio i čuo sam kada je načelnik pitao Edinu Ahmetović (pomoćnik načelnika, op.a) da li je gospođica Dinka Omanović tražila dopust da izostane s radnog mjesta kako bi prisustvovala Kolegiju. Ono što se mene tiče kao predsjedavajućeg OV Visoko sve je bilo regularno, kada je počela Sjednica, imali smo kvorum i normalno smo radili. U međuvremenu se pojavio i predsjednik OO SDA Visoko gospodin Halim Zukić koji je pitao zašto je onemogućeno zamjenici predsjednika kluba SDA vijećnika da prisustvuje Kolegiju, na što mu je odgovorio sam načelnik. Cjelokupna situacija nema nikakve veze sa mnom kao predsjedavajućim OV Visoko, sve što se desilo između Muniba Alibegovića i Dinke Omanović je odnos između poslodavca i uposlenika. I ja samo morao pitati svog nadređenog za dopust kako bih prisustvovao Kolegiju, baš kao što je i Mirza Ganić, predsjednik kluba SDA, pitao svog nadređenog i nije dobio dopust.”

Međutim, interesantno je da se danas radilo o 60-toj sjednici Kolegija, a još je interesantnije da to do sada nikad nije bio problem? Osim Dinke Omanović, Kolegiju su prisustvovali još neki uposlenici Općine, ostaje nerazjašnjeno da li su oni imali dopust da prisustvuju Kolegiju!? Pokušali smo dobiti pojašnjenje i od samog načelnika, ali telefonski nismo uspjeli doći do njega. Naravno da suština današnjeg “nesporazuma” nije ni Dinka Omanović niti odnos poslodavca i uposlenika. U Visokom uveliko traje predizborna kampanja, a rezultati stranačkog prepucavanja i kusur međuljudskih odnosa nekadašnjih stranačkih kolega vidljiv je kroz ovakve primjere. Birači treba da postave jedno drugo pitanje, a to je zašto se pojedinci u vlasti ponašaju kao da je zgrada Općine nečija privatna firma. Da li smo prije četiri godine dali mandate za ovakvo ponašanje koje kroz porez i punjenje budžeta plaćamo svi, a znamo koliko procentualno tog budžete ide upravo na uposlenike te Općine. Drugi razlog ovakvog infantilnog ponašanja u zgradi Općine leži možda u narednom potezu OO SDA Visoko koji namjerava izvršiti zamjenu na mjestu zamjenika predsjedavajućeg OV Visoko. Nijaz Šahinović je na tu funkciju došao kao član OO SDA, a odnedavno je isključen iz stranke iz razloga što se pojavljuje kao nosilac Nezavisne liste za Visoko čiji kandidat za načelnika je upravo Munib Alibegović.

Podsjećamo ovim sastancima Sjednice kolegija prema Statutu prisustvuju predsjedavajući OV Visoko, zamjenik predsjedavajućeg OV, sekretar OV, Predsjednici klubova stranaka ili njihovi zamjenici, načelnik općine sa svojim pomoćnicima, a pravo prisustva imaju i predsjednici stranaka ali bez mogućnosti aktivnog učešća u radu Sjednice.