Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sjećanje

altSjećate li se visočkog Rukometnog kluba “Bosna”?

Gospodo draga, pišem ovo kako bih optužio brižne “čuvare tradicije” i povijesnih kontinuiteta za pokušaj prevare moje, a i memorije mnogobrojnih ljubitelja rukometa u našem gradu. Pišem kako bih upozorio i zamolio graditelje budućnosti da zaustave rušenje te iste memorije. Pišem jednostavno zbog toga da bih podsjetio ljude da je ta ista naša Bosna, koja je mnoge radovala i rastuživala u djetinjstvu i mladosti, izgradila veliki dio mnogih osoba, ali je sada prepuštena zaboravu. Pišem i pitam za koliko bi prijateljstava svako od nas ostao uskraćen da nije tolike godine proveo ljubeći našu Bosnu. Nadaleko poznata uzvišena čvrstina karaktera, ogromna solidarnost, tolika dubina saigračkog osjećanja, privrženosti i nepokolebljive odanosti, toliko žeđi za pobjedom visočkog rukometnog kluba je nešto za šta vjerujem niko ne bi volio da izbriše iz svoje memorije. Visočani su bez obzira na sportske uspjehe ili neuspjehe uvijek mogli da se ponose svojim rukometašima koji su nastupali u zemlji i svijetu, jer  je to uvijek bio prirodan odjek visočke rukometne sredine.

Pišem i pitam zašto je dopušteno da uporedo sa devalvacijom društvenih normi dolazi do neprimjerenog, slobodno čitajte maćehinskog odnosa prema RK ”Bosna”? Bestidnim predstavljanjem svega fatalnom karakteristikom, neko programirano popunjava rubriku “Sjećanje”? Očigledno je da se želi predstaviti kao da je ukupna naša rukometna epoha bila samo promašeni projekat, pa se ciljano tragovi polako uništavaju, kao da nikada nisu ni postojali.

Ako ništa drugo, Rukometni klub “Bosna” zaslužuje pozorniju analizu sa stajališta brige za zajedničko dobro. Osobe moraju znati šta su napravili loše i zašto je to loše, inače neće moći promijeniti svoje rušilačko ponašanje.

Pišem i pitam brižne “čuvare tradicije” i povijesnih kontinuiteta šta je na redu, izvještajno-izborna skupština ili neka nova komemorativna sjednica rukometnog kluba “Bosna”???