Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: StoLica pravo osvježenje

altPodršku projektu StoLica koji provodi Udruženje Setup  dali su brojni Visočani okupljeni večeras u  prostoru Galerije Likum ‘76.

Udruženje Setup je neprofitno, nevladino, nezavisno, dobrovoljno  i vanstranačko  udruženje osnovano od strane grupe mladih entuzijasta., okupljenih oko vjerovanja u mogućnost pomicanja granica.

„Stolica je projekat redizajna javnih otvorenih površina. Mi smo izabrali pet, nama najinteresantnijih najfrekfentnijih lokacija. To su prostor iza Gradskog kina, plato uz Betonski mkost, zeleni pojas ispod kraljevačke džamije, zeleni pojas u naselju Prijeko i prostor ispred KSC Mladost.” – pojasnila je PR udruženja Amila Genjac.

Projekat redizajna pet površina u Visokom predstavio je voditelj projekta Jasmin Sirćo koji je govorio i o idejnim rješenjima svake pojedninačne lokacije. Projekat se sastoji iz tri dijela: izrada projekata za pet lokacija, izložbe i prezentacije i prostorno umjetničke instalacije.

Doc. dr. Adnan Pašić, profesor na Arhitektonskom fakultetu, otvorio je večerašnju izložbu i prezentaciju ističući kako je Setup interdisciplinarna grupa mladih ljudi koja nastoji da  pozitivno djeluje.

„ Visoko, kao i većina gradova u BiH u vremenu tranzicije gubi onu svoju harmoničnost i mjeru stvari, ali trebamo ovu inicijativu posmatarti kao želju da se stvari mijenjaju na bolje. Pokazali su nam karakteristiku Visokog, tzv. trokut koji je vrlo prepoznatljiv i određuje strukturu grada. ‘Duh mjesta’ je u posljednji dvadesetak godina sticajem okolnosti djelimično narušen, a ova izložba je siguran znak pozitivnih tokova” – istakao je doc. dr. Pašić završavajući uz citat Gidiona koji je rekao kako oštrinu grada ne čine njegove građevine već građani koji u njemu žive.

{joomplucat:586 limit=11|columns=4}