Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Upućena poruka: “Ja ne molim, nego zahtijevam svoja prava”

altU organizaciji nevladine organizacije “Care International” i romskih udruženja, u nekoliko gradova širom BiH održana je ulična akcija pod nazivom “Stub srama”, a sve u namjeri da se potakne pažnja javnosti i institucija vlasti o tome kako žive Romi u BiH. U Visokom je “Stub srama” bio postavljen ispred zgrade Pošte u centru grada, a cjelokupna akcija je zamišljena pod parolom “Ja ne molim, nego zahtijevam svoja prava”.

“Želimo podići nivo svijesti svih kada je problem Roma u pitanju, jer je u pitanju najveća manjina u našoj zemlji. Ovom prilikom smo ljudima dijelili i simbolične kutije s alatom za rješavanje problema Roma kao upozorenje da se mnogi od problema Roma godinama ne rješavaju zbog nepoznavanja problematike ili postojećih alata za rješavanje. Kutija s alatom sadrži simboličnu zdravstvenu knjižicu, radnu knjižicu, indeks i ključ od stana, a tako se željelo poručiti da Romi u BiH ne traže ništa više od onoga što imaju i drugi građani ili barem veće šanse da uspiju u životu”, objasnila je Maja Petek, iz organizacije “Care International”.

Prolaznici su u Visokom imali priliku da na “Stub srama” na papiru napišu i zalijepe svoje mišljenje o tome šta je neophodno uraditi da Romi u BiH žive bolje.
“Jedan od zanimljivih komentara jedne starije gospođe je bio da Romi konačno ustanu i zahtijevaju svoja prava, s obzirom da žive u jako lošim uslovima”, istakla je Petek.

(Neven Krajišnik)