Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Najaktivniji i s pozitivnim idejama

altUdruženje „Damar omladine”  je  počelo radnu 2011. godinu  organizovanjem potpisivanja peticije protiv splalionice u Visokom, zajedno sa Eko-vikingom i Udruženjem učenika i studenata USV, u kojoj je skupljeno preko 3.000 potpisa što će poslije značajno doprinijeti daljoj borbi protiv izgradnje spalionice.

U  mjesecu aprilu 2011. godine uspjeli smo unajmiti i renovirati prostorije Udruženja, mjesto koje nosi naziv „DOM”, i koje postaje centar rađanja novih ideja mladih entuzijasta, članova Damara. Također, u aprilu je uspostavljen i Prijateljski centar za zdravlje mladih koji je otvoren pri JU Dom zdravlja sa poliklinikom Visoko, centar namijenjen mladim ljudima od 14-25 godina, a usluge centra su anonimne, besplatne i kvalitetne, u rad i promociju centra je uključen 31 vršnjački edukator. Projekat je rezultat saradnje sa Asocijacijom xy na projektu „Maksimiziranje i pokrivanje prevencije HIV-a i njege među populacijama u najvećem riziku”. Ovog mjeseca je održan i prvi trening za vršnjačke edukatore u vezi seksualnog i reproduktinvog zdravlja u Visokom.

U mjesecu maju 2011. godine drugi put zaredom je organizovana izložba „Probudi se-pokreni se” koju radimo u saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko, a specifičnost projekta je bila Noć muzeja, tako da je ove godine Visoko uz Sarajevo bilo jedini grad u BiH u kojem je obilježena Noć muzeja. Istog mjeseca je potpisan i memorandum o saradnji sa Mrežom Sporazum Plus koja broji 461 organizaciju iz BiH, a „Damar omladine” je koordinirajuće Udruženje.

U junu su održani „Dani fotografije” projekat u sklopu kojeg je pruženo osnovno znanje o fotografiji, te realizovane i radionice fotografije, i  organizovan foto-maraton u kojem je učestvovalo više od 30 učesnika. U sklopu projekta je otvorena i izložba „Fotografija godine 2010” u saradnji sa portalom fotografija.ba.

U septembru su organizovane fokus grupe u prostorijama Udruženja sa mladim bračnim parovima sa ciljem sprovedbe istraživanja   o potrebama i upotrebi kontraceptivnih sredstava u našoj zemlji što je održano održano u sklopu projekta „Maksimiziranje i pokrivanje prevencije HIV-a i njege među populacijama u najvećem riziku”. Istog mjeseca je održan drugi trening u Sarajevu koji je obuhvatio mlade iz Sarajeva, Visokog i Istočnog Sarajeva.

Dan državnosti BiH Damar omladine je obilježio zajedno sa sugrađanima na neobičan način. Obilježavanje ovog datuma je organizovano u razrušenoj robnoj kući „Vema”, nekadašnjem simbolu Visokog. Uz himnu BiH,  prigodno obraćanje sugrađanima i obilazak Veme ukazali smo na simboliku stanja u državi. U ovom mjesecu je održan i napredni trening za vršnjačke edukatore pod nazivom „Napredni stilovi života”

Kraj 2011. godine obilježili smo manifestacijom „Nikad jača zima”, koju smo realizovali zajednički, finansijski, volonterski i organizacijski sa Gimnazijom Visoko. Kroz manifestaciju koja je trajala osam dana, a počela sa prvim zimskim danom svaki dan su obilježile različite aktivnosti sa ciljem objedinjavanja svih vidova umjetnosti kako bi se pružio maksimum javnosti u periodu kada se ne dešava puno toga. Na manifestaciji je učestvovalo više od 200 učesnika, a događaj je prepoznat kako u Visokom tako i okruženju. Festival je svečano otvoren koncertom Balašević orkestra iz Zenice, a u okviru manifestacije održani su:

–  Damarov salon knjige koji je trajao tri dana

– Damarova mala scena

–  damART,

– Visoko ponovo živi,

– Dan solidarnosti, suživota i tolerancije,

– Noć gitare

– Zabavno veče sa vršnjačkim edukatorima,

– Izložba fotografija „Ruglo oko mene”.

Manifestacija održana na nekoliko lokacija, a sala Gradskog kina i diskoteka Puls godinama nisu bile punije. Na jednom mjestu su okupljene sve visočke osnovne i srednje škole uključene u projekat, a plan je da ova manifestacija preraste u tradicionalnu te da Visoko u ovo doba godine postane regionalni kulturni centar BiH.

(Damar omladine)