Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

„DANI FOTOGRAFIJE VISOKO 2012“

altUdruženje „Damar omladine” organizuje „Dane fotografije Visoko 2012”. Osnovna ideja projekta jeste upoznavanje i educiranje mladih o fotografiji koji bi kroz ispoljavanje svojih talenata doprinijeli oživljavanju umjetničkih izraza kroz fotografiju. U želji da promovišemo fotografiju i ove godine, kao jedan od oblika umjetničkog djelovanja, Udruženje „Damar omladine” će u periodu od 21. do 30. juna 2012. upriličiti:

–          Izložbu najboljih fotografija u Bosni i Hercegovini 2011. godine (21.6.2012, četvrtak)

Otvaranje izložbe „Fotografija godine BiH 2011” je 21. juna 2012. godine u 19h u prostorijama Udruženja, Club „DOM”, Ul. Dr. Džananovića br. 20 Visoko

–      Izložbu španskog fotografa Alfonsa Rodrigueza pod nazivom „A portrait of Life” (22.6.2012, petak)

Otvaranje izložbe je 22. juna 2012. godine u 19 h u Galeriji „Likum '76”, Visoko

–          Fotografsku radionicu (23.6.2012, subota)

Kako bismo mladima dali smjernice kako napraviti dobru fotografiju, dana 23. 06. 2012. u 13h bit će organizovane radionice koje će voditi predavači „Male škole fotografije”. Učesnici će steći osnovna znanja o mogućnostima i prednostima koje pruža fotografija kako bi mogli u budućnosti iskazati svoje talente kao produktivni članovi zajednice. Također, predavači će dati kratke smjernice o fotografisanju za Fotomaraton koji se održava narednog dana.

–      Fotomaraton (24.6.2012, nedjelja)

Dana 24. 06. 2012. planirano je održavanje „Fotomaratona” s početkom u 12 h kada će se podijeliti teme za fotografisanje. Nakon podjele tema i zadataka od strane žirija, učesnici i volonteri imat će 4 sata na raspolaganju kako bi napravili fotografije na zadatu temu na željenoj lokaciji u gradu (moguće je koristiti fotoaparat i mobitel). Za tri najbolje pristigle fotografije obezbjeđene su nagrade i to u iznosima: 100 KM – prvo mjesto, 50 KM – drugo mjesto, te 30 KM – treće mjesto. Dakle, sve što je potrebno jeste ponijeti fotoaparat ili mobilni aparat, te doći u 12 h u prostorije Udruženja „Damar omladine”! Nakon fotografisanja isti dan u periodu od 17 do 18 h učesnici i volonteri će predati fotografije žiriju na ocjenjivanje, kako bi se u 21 h proglasili pobjednici i uručile prigodne nagrade. Nakon proglašenja pobjednika, Udruženje „Damar omladine” organizuje after party i druženje učesnika, volontera i članova.

Nagrađene fotografije ostaju da krase zidove Udruženja kako bismo motivirali mlade da se priključe društvu veselih  i kreativnih fotografa. Nakon sedam dana u kojima će svi zainteresovani moći da pogledaju najbolje fotografije iz Bosne i Hercegovine, izložba će bit zatvorena dana 30. 06.2012. Očekujemo da će nakon održavanja ove manifestacije grad dobiti veliki broj mladih ljudi koji će imati osnovno znanje o fotografiji kao jednom od vidova umjetnosti, te da će se nastaviti baviti fotografijom kao hobijem ili kao profesionalnim pozivom ako im se pruži prilika. Pozivamo sve one koji žele da svoje talente i kreativne sposobnosti predstave javnosti da se prijave na FOTOMARATON, a sve one koji žele da pogledaju izložbu da nam se pridruže i svojim prisustvom uveličaju ovaj veliki događaj.

Više informacija u prostorijama Udruženja „Damar omladine”, na mob: 061/989-104 i na Facebook profilu Udruženja „Damar omladine”