Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zvanično – Džemil Ugarak ministar privrede ZDK, na mjesto Amre Babić dolazi Mirsad Isaković

altNakon što su jučer na Skupštini Zeničko-dobojskog kantona potvrđeni prijedlozi odluka o smjenama 6 ministara Stranke demokratske akcije, poznati su i kandidati koji će ih zamijeniti iz nove parlamentarne većine koju čine SDP, Savez za bolju budućnost i Narodna stranka Radom za boljitak.

U novoj Vladi ZDK 3 ministarske pozicije pripast će Savezu za bolju budućnost, potvrdio je danas Mensud Keleštura, predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a ZDK.

Kandidat za ministra finansija je Mirsad Isaković iz Zenice, za privredu Džemil Ugarak iz Visokog, te za boračko invalidsku zaštitu Ekrem Tuka iz Zenice. Osim toga, SBB-u je pripalo mjesto predsjedavajućeg Kantonalne skupštine, pri čemu bi ovu poziciju trebao preuzeti Fahrudin Brkić iz Vareša.

SDP će preuzeti Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, a novi ministar trebao bi biti Mirko Trifunović, koji je do sada vodio Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbeglice. Trifunovića će u Ministarstvu za rad najvjerovatnije zamijeniti SDP-ov kandidat Suno Kovačević iz Zenice. SDP je do sada, osim premijerske pozicije, imao ministre na čelu 4 resora: MUP-a, zdravstva, prometa i komunikacija i Ministarstva za rad.

Narodna stranka Radom za boljitak pripalo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a na ovu dužnost bit će kandidovan Bojan Bošnjak iz Zenice.

Načelno je dogovoreno da Ministarstvo pravosuđa i uprave pripadne HDZ-u, koji čeka saglasnost stranačkih organa sa višeg nivoa.

Sjednica Skupštine ZDK, na kojoj se očekuje potvrđivanje novog sastava Vlade, mogla bi se održati u naredni petak, 8. juna.