Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pala vlada i u ZDK u petak će se znati ko su novi ministri

altKasno popodne Skupština Zeničko-dobojskog kantona /ZDK/ većinom glasova podržala je Prijedloge odluka o smjenama ministara SDA: Bernadete Galijašević /Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta/, Amre Babić / Ministarstvo finansija/, Jusufa Durakovića /Ministarstvo privrede/, Samira Selimovića /Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva/, Suada Omeraševića /Ministarstvo za boračka pitanja/ i Miroslava Penka /Ministarstvo za pravosuđe i upravu/.

Prijeloge odluka o smjenama ministara SDA, koje je zatražio kantonalni SDP-ov premijer Fikret Plevljak, podržali su zastupnici SDP-a, Saveza za bolju budućnost i Hrvatske demokratske zajednice, protiv su bili zastupnici SDA, a suzdržani zastupnici Stranke za BiH i poslanik BPS-a, Harun Drljević.

Skupštinu je sazvao i vodio Sretko Radišić, dosadašnji zamjenik predsjedavajućeg Miralema Galijaševića /SDA/.

Zastupnici SDA u raspravi su ukazali na niz proceduralnih propusta u sazivanju sjednice, kao i načinu preuzimanju dužnosti predsjedavajućeg Radišića, ustvrdivši da je današnja Skupština nelegalna i ,kako su istakli, primjer „teroriziranja demokratije“.

U pauzi Skupštine održana je i sjednica Kluba Bošnjaka, pri čemu prijedlog SDA da se Skupština prekine nije naišao na potrebnu većinu.

Poslanik BPS-a Harun Drljević je podsjetio da je Vlada ZDK prije desetak dana za svoj dosadašnji rad dobila prolaznu ocjenu na Skupštini.

Premijer ZDK Fikret Plevljak je za skupštinskom govornicom rekao da je stvaranje nove parlamentarne većine na državnom nivou neminovno za posljedicu imalo i prekomponovanje na nižim nivoima.

– Volio bih da neke ocjene za govornicom nisu izrečene, ali poštujem svačije pravo da kaže šta misli, kazao je Plevljak, uputivši poruku građanima da neće biti krize zbog konstituisanja nove Vlade.

U novoj Vladi ZDK, pored većine SDP-ovih ministara, svoje pozicije zauzet će i ministri Saveza za bolju budućnosti, Narodne stranke Radom za boljitak,te navjerovatnije jednu poziciju HDZ.

(RTV Zenica)