Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Svečano obilježen Dan škole “Musa Ćazim Ćatić” u Velikom Čajnu

dan skoleU Osnovnoj školi “Musa Ćazim Ćatić” u Velikom Čajnu danas je upriličena svečanost povodom Dana škole. Na toj svečanosti, osim što je izveden prigodan kulturno-zabavni program, proglašen je i učenik generacije. To je učenica Džafić Azra, a posebe diplome su dobili Hasandić Amar i Kaplan Merima. Prigodnim nagradama su nagrađeni i učenici koji su ostvarili značajne uspjehe u sportskim takmičenjima iz fudbala, odbojke, taekwandoa, te karatea.

Posebnu draž ovoj svečanosti  dali su roditelji svojim prisustvom, privrednici koji pomažu rad škole, kao i predstavnici političkog i kulturnog života zajednice.

Organizovani nastavni proces u Gračanici, odnosno školskom području koje pokriva današnja Osnovna škola “Musa Ćazim Ćatić“ iz Velikog Čajna, počeo je još davne 1938. god. kada je otvorena novoizgrađena školska zgrada sa dvije učionice, te u I (prvi) razred upisano 100 učenika, uglavnom dječaka različite životne dobi. Prvi učitelj je bio Esad Bakšić (umro u oktobru 1977.god). Nastavni proces nije prekidan ni u toku II svjetskog rata.

60-tih godina prošlog vijeka Mali Trnovci i Podvinci dobijaju svoje školske objekte i organizuju nastavu, što je bilo veliko olakšanje i za učenike i za roditelje. Primjera radi navodimo: školske 1965/66. godine nastavu u Velikom Čajnu je pohađalo 605 učenika, u Podvincima 78, a u Malim Trnovcima 34 učenika.

U školskoj 2011/2012.god. nastavni proces se odvija u Velikom Čajnu (u funkciji jedna školska zgrada) 17 odjeljenja sa 378 učenika. U Podvincima dvije dvorazredne kombinacije 28 učenika, i u Malim Trnovcima jedna petorazredna kombinacija sa 8 učenika. Škola ima 43 uposlenika.

{joomplucat:533 limit=32|columns=4}