Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Asmir Hodžić: Neću se kandidovati za načelnika

altNakon što je Munib Alibegović zvanično potvrdio svoju treću po redu kandidaturu na mjesto načelnika kao dio Nezavisne liste za Visoko, nekako po automatizmu opet je aktualizirano i pitanje kandidature njegovog “vječnog” protukandidata Asmira Hodžića. Podsjećamo kao kandidat SBiH, Asmir Hodžić je dva puta bio kandidat za načelnika i oba puta izbore izgubio upravo od Muniba Alibegovića. Prije osam godina to je rezultatski izgledalo neizvjesno do samog kraja gdje su ulogu igrali čak i glasovi iz inostranstva, dok je prije četiri godine Alibegović imao gotovo dva puta više glasova. Kako se bliži istek roka za prijavu kandidatskih listi i kako je u Visokom samo SDP otkrio karte po pitanju kandidata za načelnika i nosioca liste (Ramiz Brkić, Muhamed Husić), što je danas uradila i Nezavisna lista za Visoko (Munib Alibegović, Nijaz Šahinović), kontaktirali smo Asmira Hodžića i postavili otvoreno pitanje o njegovoj eventualnoj trećoj kandidaturi, obzirom da će na izbore izaći i njegov izborni drug Munib Alibegović:

–  Iako je bilo nekih prijedloga, razmišljanja i ponuda, ne pada mi na pamet. Ovo sad što se dešava ništa ne valja za Visoko. Izbora možda čak neće ni biti zbog nedostatka finansijskih sredstava. Ali kako god bude na kraju bit će bez mene” – kratko je odgovorio na naše pitanje direktor JKP “Gradska groblja” Visoko.

Kao posljedica svih političkih dešavanja u Visokom, od Povjereništva u SDA, preko SDP-ovske najave “džentlmenske kampanje” (ma šta to značilo) i političkog poraza utemeljitelja OS SBiH Visoko Vahida Heće, analize su vodile u smjeru kako Asmir Hodžić, koji je ostao uz novi OS SBiH, ima stabilno biračko tijelo između 4.000 – 5.000 “svojih” birača. Obzirom na razvodnjavanje glasova koje će uslijediti na relaciji SDA/SBB/Nezavisna lista za Visoko, predviđanja su bila da bi u svemu tome mogao da profitira SDP kao stranka, a Hodžić kao kandidat za načelnika. Međutim, u novu predizbornu ludoriju Hodžić se očito neće upuštati i testirati istinitost stare narodne poslovice “treća sreća”, osim ako se ne predomisli u zadnji čas kao što je to uradio Munib Alibegović.

Podsjećamo, na prethodnim lokalnim izborima 2008. godine Asmir Hodžić kao kandidat za načelnika u ime SBiH na osnovu 17.413 važećih glasačkih listića dobio je 5.364 glasa, odnosno 30,80 %.