Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Halim Pihljak novi predsjednik OS SBiH, Vahid Hećo napustio sastanak

altKao što je David bez oklopa i samo sa praćkom pobijedio daleko nadmoćnijeg Golijata, tako je Halim Pihljak pobijedio Vahida Heću u izboru za novog predsjednika OS SBiH. Nakon dva propala sastanka na kojima je trebao biti izabran novi predsjednik od četiri kandidata koji su ušli u najuži izbor (Mirzet Hindija, Admir Tatar, Esmer Delibašić, Halim Pihljak), na trećem sastanku održanom u četvrtak (10.05) uz dosta bure i teških riječi razmjenjenih između Džemaila Silajdžića i Vahida Heće izabran je novi predsjednik Halim Pihljak. Nakon što su i zvanično svoje kandidature povukli Mirzet Hindija, Admir Tatar i Esmer Delibašić, sastanak je napustio Vahid Hećo. Nakon toga, obzirom da je postojao kvorum glasalo se za novog predsjednika između Halima Pihljaka i Senada Goralije, prema našim saznanjima Pihljak je pobijedio sa 14:2, dok je jedan listić bio nevažeći.

Interesantno je da je sastanku Općinskog savjeta SBiH prisustvovao i Nusret Sirćo, predsjednik Glavnog odbora SBiH. Međutim, još interesantnije je da gospodin Sirćo nije dočekao kraj sastanka, jer je u momentu kada je gospodin Hećo napuštao sastanak i prostorije stranke zajedno s njim iste napustio i gospodin Sirćo bez obzira na poziv članova Savjeta da ostane s njima i do kraja demokratski i prema Statutu stranke izaberu novog predsjednika OS Visoko. Možda je interesantno i spomenuti da su do kraja sastanka ostali i Asmir Hodžić, Esmer Delibašić i Mirzeta Džonlagić.

U nedjelju OS SBiH Visoko ima novi sastanak nakon kojeg bi Glavni odbor stranke u Sarajevu, koji zasjeda u utorak, trebao potvrditi njegove zaključke i Halima Pihljaka kao novog predsjednika. Sad ostaje da vidimo kako će reagovati Glavni odbor i da li će potvrditi po Statutu izabranog novog predsjednika ili će stati na stranu Vahida Heće koji uživa veliko povjerenje i samog osnivača stranke dr. Harisa Silajdžića. Postoje samo dvije opcije – da se prizna volja sedamnaest članova Općinskog savjeta koji su glasali večeras ili da se uvede Povjereništvo po uzoru na OO SDA Visoko.