Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Čestitka premijera Zeničko-dobojskog kantona povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope

altNa današnji dan prije 67 godina svijet je proslavio pobjedu nad fašizmom jer je 9. maja Njemačka potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Više od 50 miliona ljudi koji su poginuli u borbi protiv fašizma prevelika je žrtva da bi bila ikada zaboravljena. Borba za osnovne ljudske vrijednosti i prava te život u miru i zajedništvu s ostalim zemljama i narodima oduvijek je bio cilj kojem je stremila i naša država Bosna i Hercegovina. To smo i dokazali posljednjim, odbrambeno-oslobodilačkim ratom od 1992. do 1995. godine u kome smo ponovno odbranili tekovine slobode i izborili se protiv novih oblika fašizma.

Danas, 17 godina nakon okončanja rata u BiH, stremimo ka integraciji u porodicu razvijenih evropskih zemalja okupljenih u Evropsku uniju, za koju je ideja nastala na isti dan – 9. maj 1950. godine. Uvjeren sam da ćemo zajedničkim naporima i dobrom voljom svih društvenih, političkih i ostalih faktora u zemlji uspjeti u narednom periodu postati dijelom Evropske unije i time podići opće civilizacijske vrijednosti i standard života kakav zaslužuju građani BiH i našeg Kantona.

U to ime, svim građanima Zeničko-dobojskog kantona i Bosne i Hercegovine čestitam 9. maj – Međunarodni dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

S iskrenim poštovanjem i uvažavanjem,

 

PREMIJER

 

 

mr. sc. Fikret Plevljak, dipl.ing.