Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Lokalni izbori 7.oktobra

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) danas je donijela odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Lokalni izbori će biti održani 7. oktobra, saopćio je novinarima nakon tematske sjednice CIK-a BiH njegov predsjednik Branko Petrić.

Na lokalnim izborima, prema podacima pristiglim zaključno s današnjim danom, pravo glasa imat će nešto od tri miliona birača. Iz CIK-a je saopćeno da od danas teče rok za prijavu kandidata. Također, od danas pa do 14. jula ove godine teče rok za prijavu birača za glasanje putem pošte, kazao je Petrić.

Za ovogodišnje lokalne izbore iz budžeta BiH bi trebalo biti izdvojeno 4,3 miliona KM, a drugi dio troškova snosit će općine. Prema procjeni CIK-a, koju je iznio Petrić, taj dio će iznositi oko 4,5 miliona KM.

Petrić je napomenuo kako po „zakonu sredstva za izbore se moraju osigurati 15 dana nakon dana raspisivanja izbora“. On je podsjetio da je ostalo još da Parlament BiH usvoji budžet, naglasivši kako ne vjeruje da „iko u ovoj zemlji može biti toliko neodgovoran da se poigrava s državom“. Petrić je kazao i da, u slučaju nedonošenja budžeta, postoji odluka o privremenom finansiranju.