Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Godišnjica Rušenja Ferhadija – džamije u Banjoj Luci

altU Islamskoj zajednici se 7. maj tradicionalno obilježava kao Dan džamija.

Tog dana 1993. godine srušena je čuvena Ferhadija-džamija u Banjoj  Luci.

U toku agresije na BiH srušeno je: 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, 4 tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

Datum rušenja Ferhadije-džamije u Banjoj Luci Islamska zajednica je odlukom Rijaseta uzela kao “Dan džamija” u Bosni i Hercegovini. 

Ferhat-pašina džamija, sagrađena 1579. godine, je centralni objekat u Banja Luci i jedno je od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture, XVI vijeka. Džamija je dimenzija 18 m. X 14 m., vrh kupole je visok 18 m., a munara 43 m. Ferhadija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, a potom je uvrštena na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Džamija je djelimično uništena ekplozivom detoniranim 7. maja 1993. godine od strane srpskih zločinaca. Nakon prvog rušenja, vlasti Republike Srpske su organizovale potpuno rušenje i čišćenje terena na kojem se nalazio cjelokupni kompleks džamije. Ostaci ruševina su odvezeni na gradsku deponiju. Kratko nakon rušenja Ferhadije, srušena je i obližnja sahat-kula. Ferhadija je bila jedna od 16 Banjalučkih džamija, koje su tokom agresije na RBiH od 1992. – 1995. godine, do temelja porušene.

Posted in BiH