Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mahir Šahinović dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo

altSinoć su u Beogradu dodeljene nagrade za istraživačko novinarstvo u organizaciji NUNS-a i ambasade SAD u Srbiji.

Nagrade su dobili:

•    U kategoriji elektronskih medija – Miloš Teodorović za radio prilog o kućama pokreta „1389“ na severu Kosova
•    U kategoriji štampanih medija Nikola Lazić za seriju tekstova o pranju para Darka Šarića u Vranju
•    U kategoriji internet medija Bojana Jovanović, Stevan Dojčinović i Mahir Šahinović za seriju tekstova o pranju para Darka Šarića u Srbiji i Bosni i Hercegovini

Nagrade su uručili ambasadorka SAD Meri Vorlik, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i dekan FDU Zoran Popović.

Nakon dodele nagrada na Fakutletu dramskih umetnosti u Beogradu, predsednik NUNS-a Vukašin Obradovich rekao je da je istraživačko novinarstvo u Srbiji danas potrebnije više nego ikad, jer je korupcija prisutna u svim segmentima života.

“Institucije unajmljuju veliki broj ljudi da bi javnosti predočile svoju verziju istine”, rekao je Obradović i dodao da to rad novinara koji se bave istraživačkim novinarstvom čini težim, ali da uprkos tome taj vid novinarstva mora da postoji.

Američka ambasadorka Meri Vorlik istakla je da će ta zemlja u skladu sa svojim mogućnostima i ciljevima, kao i potrebama srpskog društva, nastaviti da pomaže nezavisne medije kako bi građani bili objektivno informisani.

“Za 15 godina SAD su u medijske projekte u Srbiji uložile 40 miliona dolara”, rekla je Vorlik koja je uručila priznanje novinarima koji su nagradjeni iz oblasti onlajn novinarstva.

Na dodjeli nagrada bili su predstavnici medija u Srbiji i novinarskih udruženja.

Na ovogodišnji konkurs NUNS-a za nagrade za istraživačko novinarstvo pristiglo je rekordnih 67 radova što je gotovo dvostruko više nego prošle godine.