Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Puštena u pogon spiralna pumpa inovatora Strahinje Jovičića

altSpiralna pumpa na besplatan pogon, izum inovatora Strahinje Strajka Jovičića, danas je predstavljena javnosti na  lokalitetu Mirića mlin na rijeci Fojnici u naselju Prijeko u Visokom.

Ovom svečanom trenutku prisustvovali su brojni prijatelji i susjedi inovatora Strahinje Jovičića, koji im je s ponosom pokazao i svoje imanje na kojem uzgaja brojne kulture povrća i voća, a kome će ova korisna naprava olakšati navodnjavanje.

“Ona se sada okreće, grabi četiri litra u onu svoju korpu i centrifugalno zbija vodu u bubanj baš kao što voda ide u bojler. Ima pritisak od 10 – 15 litara uvis. Ova će pumpa meni puno pomoći jer više neću nositi teške kante vode i navodnjavanje biljaka bit će mi lakše” – ističe za Visoko.co.ba Jovičić zahvaljujući se Zdenku Antoviću i Goranu Čakiću koji su mu pomogli u izradi ove pumpe.

Sa stručnog aspekta rad pumpe pojasnio je ing. strojarstva Goran Čakić. Kapacitet Jovičićeve spiralne pumpe je 8000 litara u 24 sata – što može zadovoljiti male uzgajivače biljnih kultura.

Na adi na rijeci Fojnici Strahinja i njegova supruga Dragica napravili su pravi ekološki park okružen još uvijek čistom vodom rijeke Fojnice koja svojim izgledom i zvukom odmara i domaćine i goste.

Boraveći u ugodnom društvu i debeloj hladovini zabilježili smo i još nekoliko vrlo korisnih izuma inovatora čika Strajke. Vidljivo je da sve što radi, radi s ljubavlju i zadovoljavajući svoje lične potrebe za olakšavanjem svakodnevnih obaveza vezanih za uzgoj voća i povrća.

Savjetujemo da pogledate brojne inovacije i svakako posljednju – spiralnu pumpu na besplatan pogon, a uvjeravamo vas da ćete uživati u gostoprimstvu dobrih domaćina imanja Jovičić u Prijekom.

{joomplucat:498 limit=20|columns=4}