Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Danas je Svjetski dan slobode medija

altU okviru obilježavanja 3. maja bit će održana konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeno istraživanje “Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode u BiH”.

Teme konferencije bit će značaj medija u razvoju demokratskog pluralističkog društva u BiH, sloboda medija i odgovornost novinara.

Govornici će biti Paul Pasch, direktor Fondacije Friedrich Ebert, Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH, Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, Denis Hadžić, predsjednik Omladinske novinarske asocijacije (ONA), i Peter Josip Bevanda, PR Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

Svjetski dan slobode medija bit će obilježen i javnom debatom o slobodi medija u Banjoj Luci i kampanjom u 31 gradu u BiH.

Lokalni timovi Omladinske novinske asocijacije i Asocijacije srednjoškolaca u BiH organizirat će info-pultove u gradovima, gdje će građanima dijeliti materijale o slobodi izražavanja i odgovornosti novinara te će posjetiti lokalne medije, općinsku administraciju i fakultete žurnalistike.

U Visokom će biti organizirana debata o temi “Položaj mladih u medijima i njihove (ne)slobode”, a na gradskom trgu u Bihaću bit će upriličeno javno čitanje kolumni o slobodi medija. U akciji će sudjelovati najmanje 400 volontera – srednjoškolaca, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Posted in BiH