Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zahtjev za dogradnju dimnjaka na propisnu visinu i prestanak spaljivanja otpada

altVeć neko vrijeme od početka ove sezone grijanja iz dimnjaka sa krova Udruženja žena „Sumeja“ Visoko pojavljuje se gust dim. Zbog nisko postavljenog dimnjaka i visine same zgrade Udruženja u odnosu na našu stambenu zgradu, dim se ne diže u atmosferu nego odlazi direktno u naše stanove, što nam onemogućava normalan život.

Pod tim podrazumijevamo nemogućnost normalnog boravka u stanovima i prilazima ka stanovima, jer dim iz Vašeg dimnjaka stvara disajne tegobe kod stanara, posebno djece i starijih osoba. Osim toga onemogućeno nam je korištenje prozora i balkona, jer u tom slučaju dim izaziva gušenje onih koji tada direktno dolaze u kontakt sa aerozagađenjem.

Također je upitan i sastav dima, obzirom da sagorijevanjem čvrstog goriva, uglja i drva, ne stvara se ovako gust dim, te s pravom sumnjamo da u peći centralnog grijanja spaljujete i razne vrste otpada koji je štetan za zdravlje.

U skladu sa navedenim, Kućni savjet Zgrade u Ulici na broju 2, 4 i 6, u ime stanara od Vas traži da u što kraćem roku otklonite navedene nedostatke dogradnjom dimnjaka na propisnu visinu i prestankom spaljivanja otpada u peći centralnog grijanja.

KUĆNI SAVJET

Predsjednik kućnog savjeta

Edin Šahinović