Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Osvojena 2. nagrada na Concorso Internazionale “Premio Salieri” Legnago, Italia

altOdsviravši djela Claude Debussya, Franza Liszta, Alexandera Scriabina i Borisa Papandopula, Bartolomej Stanković je osvojio 2. nagradu na Concorso Internazionale “Premio Salieri” u gradu Legnago, nedaleko od Verone u Italiji.

Grad Legnago je rodno mjesto velikog talijanskog kompozitora Antonija Salierija (1750-1825), po kome je i nazvano ovo takmičenje. Žiri su činili ugledni pijanisti kao što su Balshem Semion, Doallo Nora, Kleiner Gereon, Lo Porto Isabella i Alberto Nose.

Osim što je bio plodan kompozitor, Antonio Salieri je bio i vrstan pedagog pa su tako njegovi učenici bili Ludwig van Beethoven, Franz Schubert i Franz Liszt. Njegov navjeći neprijatelj je bio Wolfgang Amadeus Mozart (dakako, u filmu “Amadeus”).alt

Bartolomej Stanković (1988) diplomirao je klavir u razredu istaknute hrvatske pijanistice prof. Pavice Gvozdić u akademskoj 2010/2011. godini. Nastavio se usavršavati na pijanističkoj akademiji Steinway Society del Garda u razredu poznatog talijanskog pijaniste Federica Gianella. Održao je niz solističkih recitala u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Italiji. Nastupio je s Dubrovačkim Simfonijskim Orkestrom u Dubrovniku izvodeći Klavirski koncert P.I. Čajkovskog. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu ak. godine 2010/2011. za projekt Klavir – kroz povijest i građu.

U planu je koncert u Visokom sa temom “Claude Debussy i drugi impresionisti” u saradnji sa violinistom Adnanom Buljušmićem.