Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Obećano uklanjanje pasa s ulica

altNezadovoljni pasivnim odnosom nadležnih za pitanje rješavanja povećanog broja pasa lutalica, građani naselja Luke u Visokom, danas su se okupili na mirnim protestima zahtijevajući hitno rješavanje ovog problema.

Najveći problem psi nanose u kretanju djece – sve učestalijim napadima, ali i svakodnevnom rasipanju smeća iz kontejnera zbog čega gradske ulice i naselja izgledaju još prljavije nego inače.

Građani su danas otišli direktno u Veliku salu zgrade Općine Visoko gdje su ih saslušali načelnikovi pomoćnici iz nadležnih službi – obećavajući rješavanje ovog problema do kraja ove sedmice. Načelnikova pomoćnica u Službi za stambeno-komunalne poslove Nidžara Hadžiomerović je, obraćajući se grupi građana, istakla da će se naći rješenje da se psi uklone – navodeći usluge JKP Gradska groblja Visoko.

„Znamo svi za Zakon o zaštiti životinja, ali nisu stvoreni uslovi za njegovu provedbu na terenu. Mi smo radili i na kastraciji u saradnji sa JKP Gradska groblja i JP Veterinarska stanica Visoko. Mi smo tražili mogućnost izgradnje azila, te tražili da u već postojeće azile dostavimo i naše pse – ali bez uspjeha. Ono što se radi jeste uklanjanje ovih pasa, ali isključivo u lovnom području i zato je potpisan ugovor sa Lovačkim društvom „Srndać” Visoko” – istakla je Hadžiomerović za Visoko.co.ba.

Nezadovoljnim građanima danas se obratila i Azra Džafić, predsjednica Udruženja za zaštitu životinja i ekologiju „Opstanak”, koje je prije nepuna dva mjeseca Općini Visoko dostavilo idejni projekat izgradnje azila za pse za koji postoje investitori, a od Općine se očekuje obezbjeđivanje radnih dozvola. Bračni par iz Beča, rodom iz Visokog. ponudili su se svoje zemljište i sredstva za izgradnju objekta koji bi mogao prihvatiti 300 životinja. Sa većim visočkim prerađivačima mesa već su obavljeni razgovori i oni bi svoje mesne ostatke dostavljali za hranjenje pasa u azilu. Građanima su se obratili ispred ovog Udruženja tražeći podršku za nastavak ovog projekta.

„Ovaj projekat je realan i izvodljiv. S objektom neće biti problema već sa tim ko će njime upravljati. U razgovoriam smo s udruženjem na koji način da se upravlja tim objektom. Potrebno je angažovanje veterinara i Općina mora znati koja je njena uloga” – pojasnila je Nidžara Hadžiomerović.

Ostalo je nejasno hoće li i kada ovaj projekat Udruženja “Opstanak” biti i trajno rješenje problema pasa lutalica na području općine Visoko, ali je činjenica da je trenutno jedini koji nude zakonsko rješenje ovog problema.

Građani su napustili zgradu Općine Visoko ne do kraja uvjereni da će se problem riješiti, ali su istakli da ukoliko psi i dalje budu na ulicama – djeca će prestati ići u škole.

{joomplucat:472 limit=28|columns=4}