Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Psi lutalice van kontrole

altBroj pasa lutalica iz godine u godinu nekontrolirano raste. Stručnjaci i nadležne institucije ne znaju koliko ih ima, niti koliko ih je nasrnulo na građane. Slažu se u tome da je zakonski sve dobro riješeno, ali nema uvjeta za primjenu.

Psi lutalice su ozlijedili toliko osoba u januaru, februaru, martu i tako u nedogled. ….. Vijesti o napadima pasa lutalica u BiH postale su svakodnevnica. Svaki put građani podsjete vlasti na navedeni problem i pitaju ih je li treba da neko nastrada da bi se reagiralo?! Odgovor izostane.

No, usvajanjem zakona koji su preduvjet za priključenje BiH Evropskoj uniji promijenjena je situacija na bh. ulicama. Kako to već kod nas biva, zakon kazuje jedno, a u praksi nema načina ili nije ništa poduzeto da se on realizira dokraja. U ovom slučaju, u februaru 2009. godine Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je usvojio Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH. U biti, navedeni zakon podrazumijeva formiranje azila za pse lutalice i prestanak rada kafilerija. Ovaj posljednji dio je ispoštovan, ali u velikom broju gradova, posebno u Federaciji BiH, prihvatilišta za pse nisu izgrađena. Zapravo, u Federaciji azil za pse osnovan je jedino u Prači i u nadležnosti je privatne firme „Murai komrc“.

Koliko ima pasa lutalica u BiH??? Nepoznato je i koliko ima bijesnih pasa na ulicama, a i koliko ih je napalo prolaznike??? Odgovora nema…..

„Ukoliko se osoba javi u ambulantu u prva 24 sata od ujeda, to jest ako se virus ne razmnoži u organizmu, mogu se aplicirati serumi – lijek protiv bjesnila ne postoji“.

Izgradnjom prihvatilišta za pse u općini Visoko riješit će se dugogodišnji problem pasa lutalica.  „Rješenje je hitno formiranje azila – većeg broja, ili jednog kvalitetnog, veterinarski pregledi, prikupljanje pasa s ulice, obavljanje preventivne zaštite, dijagnostika i udomljavanje pasa.“

Iz navedenog se nameće zaključak da je BiH ispoštovala uvjet Evropske unije i usvojila zakon koji štiti životinje, ali je pritom  „zaboravila“ na vlastite građane, koje psi lutalice skoro svakodnevno napadaju. Druga bitna činjenica je da je problem s psima lutalicama sve veći iz dana u dan i vlasti ne bi smjele čekati da eskalira kako bi reagirali.