Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ministarstvo za finansije upozorilo sve budžetske korisnike da racionalno postupaju sa rashodima

altPrema podacima iz Informacije o ostvarenim prilivima u budžet Zeničko-dobojskog kantona za prva tri mjeseca ove godine, koju je Vlada usvojila na današnjoj sjednici,  plan od 54.380.530 KM ispunjen je sa 84,5 odsto, dok je u poređenju sa istim periodom lani taj procenat nešto veći i iznosi 96,7 odsto. Stoga je Ministarstvo za finansije upozorilo sve budžetske korisnike da maksimalno racionalno postupaju u vezi sa planiranjem rashoda koji moraju biti u visini ostvarenih prihoda.

Na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline Vlada je dala saglasnost da se mobilna stanica za mjerenje koncentracije zagađujućih materija i meteoroloških parametara Vlade Kantona ustupi Metalurškom institutu „Kemal Kapetanović“ Zenica. Naime, kupovinom dodatne opreme obim poslova se znatno povećao, te se ukazala potreba da se sva mjerenja na području Kantona obrađuju na jednom mjestu. S obzirom na to da Metalurški institut ima organizovan Zavod za ekologiju sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti mjerenja, ocijenjeno je da će sva neophodna mjerenja zagađenja biti puno efikasnije praćena u okviru pomenute institucije.

Na današnjoj sjednici Vlada Kantona dala je saglasnost da se za potrebe Službe za očne bolesti Kantonalne bolnice Zenica nabavi diodni laser u iznosu od 48.000 KM.