Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTOVIDEO: Dan hrišćanske žalosti

altU Hramu Svetog Velikomučenika Prokopija u Visokom danas je odslužena služba – polaganje Hrista u grob, odnosno odslužili iznošenje Sv. plaštanice. Ova služba je najtužnija od svih hrišćanskih službi jer predstavlja polaganje Hrista u grob, odnosno njegovu sahranu – pojasnio je u izjavi za Visoko.co.ba jerej Marko Maleš.

„Vidjeli smo da su i oni koji su ga sudili, kao i sam namjesnik Pontije Pilat, rekli: „Ja na ovom čovjeku ne nalazim nikakve krivice”, međutim trebalo je da se ispuni pismo i sve ono što su proroci rekli. Hristos se nije bunio protiv toga jer je on u principu došao da spasi svijet, postrada za ljude, da bi prolio svoju svetu krv, da bi sebe prinio na žrtvu – te kako bi svojom krvlju sprao grijehe nas ljudi i kako bi nam pokazao spasenje.” – istakao je jerej Maleš.

Veliki petak za hrišćane predstavlja izraz poštovanja prema žrtvi Hristovoj i vjeru da svako stradanje prethodi Vaskrsenju kao i to da  bez stradanja i smrti nema vaskrsenja.

Danas se  bogosluženjima obilježava vrijeme smrti i skidanja sa krsta tijela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji predstavlja Hristov grob, iznosi plaštanica.

Tom prilikom, sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu.

Plaštanica se potom polaže ispred oltara, na posebno ukrašen sto (grob Hristov), a vjernici u tišini dolaze na cjelivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.

U nekim  krajevima, kao i u Visokom, običaj je da se vjernici poslije cjelivanja plaštanice provlače ispod stola na koji je položena plaštanica. Po narodnom verovanju prilikom provlačenja treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lijepu želju, i ta želja će biti ispunjena.

Ovaj dan hrišćanske žalosti je i posljednji i najznačajnijih u Nedjelji stradanja za sav hrišćanski svet, a njegova smrt je uvod u radost Vaskresenja koje pravoslavna hrišćanska crkva obilježava u nedjelju, 15. aprila.

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta, a oni koji poštuju pravila, u znak žalosti, pripremaju hranu na vodi ili čak uopšte ne jedu i ne piju do zalaska sunca.

{joomplucat:468 limit=11|columns=4}