Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Cilj nam je dobro i jako obrazovanje

altPremijer Vlade ZDK Fikret Plevljak i kantonalna ministrica za obrazovanje Bernadeta Galijašević boravili su danas u OŠ “Kulin ban” u Visokom i sa nastavnim osobljem i direktorom ove škole razgovarali o pripremama za izradu strategije osnovnog obrazovanja na području ZDK.

Problema u školama je mnogo, počev od infrastrukture, opreme za kabinete i laboratorije, usklađivanje udžbenika, a ni pokrenute i dobivene tužbe od strane prosvjetnih radnika ne pomažu poboljšanju situacije.

Kako je u razgovoru s profesorima istakao premijer Plevljak – potraživanja po tužbama  do sada iznose oko 40 miliona KM i upozorio da će isplaćivanja prouzrokovati poremećaje i vjerovatna kašnjenja u isplati mjesečnih naknada.

„Moraju se predlagati realna rješenja, rješenja koja se moraju izvršiti, a  ljudi se ne smiju voditi stranputicom već putem koji je siguran.” – prokomentarisao je ovako pitanje o naplati po tužbama premijer Plevljak.

Razgovaralo se i o Pedagoškim standardima koji će se pred Skupštinom ZDK naći sljedećeg mjeseca.

„Ovaj dokument neće biti idealan, jer nam to ne dozvoljava finansijska situacija. Ministarstvo će predložiti takve pedagoške standarde koje će Vlada, bar taj prvi i drugi dio, moći finansijski ispoštovati. Prioritet će nam biti odgojni cilj svake škole” – izjavila je ministrica Galijašević.

Planirano je da ova delegacija do ljetnog raspusta obiđe sve škole na području kantona kako bi se na terenu uvjerila o stvarnom stanju, ali i dobile informacije iz prve ruke.

„ Želimo steći realnu sliku šta je to u osnovnom obrazovanju zaista bitno da se stavi u projektni zadatak za izradu strategije ZDK za osnovno obrazovanje. Radit ćemo i na strategiji srednjeg obrazovanja i dorade univerzitetskog obrazovanja, pa nam ostaje na kraju i predškolsko obrazovanje. Cilj nam je dobro i jako obrazovanje” – istako je premijer Plevljak.

Prije sastanka u OŠ “Kulin ban”, premijer se sastao sa grupom privrednika s kojima je razgovarao o situaciji u KTK i privrednoj zoni u Visokom. Detalji i zaključci sastanka nisu nam poznati.

{joomplucat:465 limit=12|columns=4}