Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: 67. godina od oslobođenja Visokog

altDan oslobođenja općine Visoko 7. april obilježen je danas polaganjem cvijeća na Spomen – kosturnici borcima NOR-a i na Spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima općine Visoko. Upriličen je i prijem kod općinskog načelnika Muniba Alibegovića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Dalibora Tomičića kojem su prisustvovali predstavnici delegacije Udruženja antifašista i boraca NOR-a Visoko, Društva Josip Broz Tito i Koordinacionog odbora boračkih udruženja i organizacija općine Visoko.

Evocirane su uspomene i sjećanja na period oslobađanja Visokog. Svoja sjećanja je kratko prepričala Ljubinka Orlandi, dobitnica lične Partizanske spomenice Ratnog priznanja 1941- 1945.g.

„U Visokom su se 1941 g. i prije organizovali radnici, omladina… ovdje je bio mjesni komitet Partije, koji su bili jaki prvoborci. Ja sam tada bila dijete 12- 13 godina, ali sam imala svoj zadatak. Oružje se skupljalo, leci su se dijelili, vodili smo drugove do cilja u partizane, svako je imao svoj zadatak i znao je šta da radi. Zaista je omladina bila uz oslobodioce, i radnici, studenti…1942.g . Sjećam se i Crnog vrha i dolaska četnika, svi su tada napadali i partizani i četnici i domobrani i žandari. Tada je oko 80 bolesnika u bolnici ubijeno„ – prisjetila je Ljubinka Orlandić perioda Drugog svjetskog rata.

U povodu 67. godina od oslobođenja Visokog u Drugom svjetskom ratu, prisutnima se obratio i Kemal Zečević, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Visoko obavještavajući prisutne o zajedničkom saopštenju Udruženja boraca i Udruženja JB Tito izražavajući nezadovoljstvo pokušajima rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihajlovića.

Događaja iz perioda 1941-1945.g. prisjetili su se i Mustafa Oruč, Sunija Čehajić, Šukrija Alajbegović i drugi. Tokom razgovora, naglašena je potreba obilježavanja ovakvih datuma i podsjećanje na historiju, posebno iz vremena aktivnog fašizma i okupacije. Naglašeno je zapažanje kako mlađe generacije, djeca osnovnih i srednjih škola malo znaju o događajima u BiH tokom antifašističke borbe, te općem nepoznavanju postojanja tadašnje Jugoslavije.

Svečani dio programa obilježavanja bit će nastavljen sutra u OŠ „Alija Nametak“ na Bucima koja 7. april obilježava kao Dan škole.

{joomplucat:458 limit=26|columns=4}