Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obezbijedite egzistenciju i sigurne prihode uzgajajući ljekobilje

drnezirtanovicEdukativna radionica po projektu „AgroMAP NETWORK”, kojeg financira Europska unija, a implementira Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče (UPIP Žepče) u saradnji sa partnerima LINK Mostar, Općina Žepče i Agromediteranski fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar, održana je danas u Visokom. Prilično posjećena radionica izazvala je pažnju  članova Udruženja Poljoprivrednika koji su došli poslušati predavanje o temi „Sakupljanje, plantažni uzgoj i prerada ljekovitog bilja” prof.dr. Nezira Tanovića. O projektu dr. Tanović kaže da je radno intenzivan, visokoprofitabilan i izvozno orijentiran.

„Sa stanovišta agroekoloških uslova Visoko stoji među najpovoljnijim sredinama za uzgoj ovog bilja i mislim da će u ruralnim krajevima ljudi pronaći svoj interes i egzistenciju u uzgoju ljekobilja i gljiva. S ovog područja očekujem da će biti zainteresovanih kako bismo biljke mogli i prerađivati i izvoziti” – izjavio je za Visoko.co.ba dr. Tanović.

Zemlje iz okruženje imaju puno veće iznose podsticaja u ovoj oblasti u odnosu na BiH, ali kod nas su veća bogatstva ljekovitim  biljkama – pa dr. Tanović to vidi kao prednost jer nismo u mogućnosti konkurisati s pšenicom i mesom, ali u oblasti ljekovitog bilja možemo.

„Naš uspješan projekat je i uzgoj heljde koje smo prije šest – sedam godina imali na samo dva dunuma, a danas je uzgajamo skoro koliko i pšenice” – pojašnjava Tanović aludirajući na visprenost Visočana pozivajući ih da se okušaju u uzgoju ljekobilja.

Više informacija o ovom projektu potražite na upipzepce.com.

ljekobilje 1