Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Dr. Dubravko Lovrenović zadivljen radovima

secerovic izlozba150312 48Izložba radova prof. Fuada Šećerovića u sarajevskoj ASA Gallery okupila je brojne poštovaoce njegovog rada. Izložba „Znamenje Bosne IV“ retrospektiva je njegovih radova u drvetu, metalu i kamenu  nastalih u posljednjih 20-tak godina, koji najviše oslikavaju artefakte Srednjovjekovne Bosne – o čemu je govorio i promotor izložbe dr. Dubravko Lovrenović.

„ Mi smo došli večeras da pogledamo gotičku Srednjovjekovnu Bosnu koja je kroz ruku gosp. Šećerovića reprezentirana najviše kroz heraldičke i spragističke motive, manje-više poznate sa novaca bosanskih kraljeva i banova ali i sa stećaka. Ovo je jedan umjetnički imaginarij jednoga svijeta kojega više nema. Kada govorimo o ljepoti, ja ću se izraziti kroz jednu srednjovjekovnu teoriju o lijepom koja kaže da je ljepota sklad, savršenost i svjtlosni efekti. Ja mislim da je ovdje to sve sadržano u ovom prostoru. Ja sam zadivljen“ – izjavio je dr. Lovrenović o izloženim radovima. On je istakao i da svaki od izloženih eksponata priča priču o prvom bosanskom kralju Tvrtku Prvom Kotromaniću koji je okrunjen u Milima u crkvi Sv. Nikole, bosanski stećak, novci bosanski…

Lovrenović je istakao kako ovakve isložbe podstiču i jedan vid političke kulture, jer smo kao narod dosta zapuštani, već bi nam trebala doedukacije ne kroz knjige već kroz ovakve radove.

Prof. Šećerović je govorio o Starom gradu Visoki i o ostalim spomenicima Srednjovjekovne Bosne – kao o ostacima iz kojih on crpi inspiraciju za unikatne radove.

„Nevjerovatno je da na Visočici imamo biforu sa rozetom, to nije doneseno već je nastalo na tom mjestu. To trebamo cijeniti, pokazivati i slaviti jer su tu sjedili i bosanski i banovi i kraljevi“ – govorio je prof. Šećerović ističući kako bosansko naslijeđe ne smije biti izgubljeno  već se stalno trebamo podsjećati naših korijena i istraživati ih. Prof. Šećerović je svoje izlaganje završio riječima: „Centar Bosne je u Visokom“ izazivajući aplauz brojnih prijatelja, kolega i učenika koji su došli na otvorenje ove izložbe.

Izložba je organizovana uz pokroviteljstvo Preventa BH koji je obezbijedio prostor za održavanje izložbe te besplatan autobus, a na inicijativu Agencije za promotivne usluge www.visoko.co.ba. Kako pravi domaćini, predstavnici ASA grupacije na čelu sa Vedranom Peršićem, glasnogovornikom ASA Prevent grupacije, Aidom Salkić, glasnogovornicom  Preventa BH i Selmom Mašnić, okolišnim menađerom Prevent grupacije u BIH, potrudili su se da se svi gosti osjećaju ugodno uz osvježenje nakon zvaničnog dijela izložbe.

Radovi prof. Fuada Šećerovića u sarajevskoj ASA Gallery bit će izloženi do 30.marta 2012.g.

{joomplucat:438 limit=54|columns=4}

{joomplucat:437 limit=105|columns=4}