Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Predstavljen projekat Eko vrtića

altDanas je u prostorijama JU za odgoj i obrazovanje (Obdanište Visoko) organizovana press konferencija povodom početka realizacije projekta Eko vrtić, koji zajednički realizuju Obdanište Visoko i Udruženje „Damar omladine“ Visoko. Na press konferenciji su o projektu govorili Suada Mlačo, direktorica obdaništa, te koordinatori projekta ispred udruženja „Damar omladine“ Emma Knezović i Edin Islamović. Direktorica obdaništa je istakla da je jako ponosna na saradnju koja je ostvarena i na inicijativu i želju da zajednički odgajaju i obrazuju djecu: „Vrtić Visoko postoji već 37 godina i naš cilj i jeste odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta. Eko vrtić je nešto novo i korak više u obrazovanju ove djece. Ekologija je već dugo jako zastupljena u našem vrtiću i ona je jako važna, iako se još uvijek slabo vodi računa o ekologiji i nismo svjesni njenog značaja. Ovim projektom ćemo, nadamo se, već kod djece predškolskog uzrasta stvoriti neke fine ekološke navike“ – kazala je direktorica vrtića Suada Mlačo.

U ime Udruženja „Damar omladine“ govorili su Edin Islamović i Emma Knezović : „Eko vrtić je prvi eko projekat našeg udruženja u saradnji sa Obdaništem Visoko, a finansira ga Općina Visoko i World Vision. Naš cilj je podići svijest o zaštiti okoline, te o načinu razvrstavanja otpada. U ovom projektu najbitnija je reciklaža papira. Grupa djece s kojom radimo u ovom projektu starosti je od 3 do 8 godina, a projekat će biti implementiran u narednih šest mjeseci. Ono zanimljivo što će biti rezultat svih aktivnosti jeste da će djeca sama izrađivati eko igračke, koje će zamijeniti klasične igračke. Za svaki od šest mjeseci planirane su po dvije radionice, a raspored po mjesecima je sljedeći: mart – Nije smeće za sve vreće (radionica); april – Eko otpadnik, priroda i vrtičko okruženje; maj – Eko datumi; juni – Važnost vode; juli – Zrak-izvor života; august – Crveni spremnik“.

Rezultati koji se očekuju realizacijom ovog projekta:

          Da djeca znaju razvrstavati otpad

          Da su u stanju da prepoznaju šta je to otpad, a šta dragocjena sirovina

          Da žele da budu dio tima koji će da doprinese očuvanje prirode

          Da razumiju potrebu razvrstavanja otpada

Projekat se neće završiti samom aktivnošću u vrtiću. Vrtić će da nastavi sa edukacijom o razvrstavanju otpada kao i sa radom sa djecom. Udruženje „Damar omladine“ ostaje na raspolaganju za daljnju saradnju i nove projekte.

{joomplucat:436 limit=12|columns=4}