Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Povećan broj krivičnih dijela

Policijska stanica Visoko je analizirala urađeno u 2011. godini, sa zaključkom da je sigurnosna situacija na području ove stanice iz oblasti kriminaliteta i javnog reda i mira zadovoljavajuća, iako je došlo do povećanja broja izvršenja krivičnih dijela, a najveći broj njih se odnosi na krivična djela protiv imovine, gdje su objekti napada bili predmeti pogodni za prodaju na otpadima sekundarnih sirovina. Također je istaknuto da nije bilo događaja niti dešavanja koja bi po svom karakteru mogla imati negativan uticaj na ukupnu bezbjednosnu situaciju, pa će se stoga u narednom periodu pojačano raditi na poboljšanju i održavanju povoljnog stanja na području PS Visoko iz svih oblasti.
“U toku prošle godine na području koje mi pokrivamo, ukupno je prijavljeno 296 krivičnih djela, od čega je nadležnom Kantonalnom tužilaštvu podneseno 265 izvještaja. Zbog počinjenih krivičnih djela prijavljena su 252 lica, od čega 9 maloljetnih i 77 povratnika u izvršenje krivičnih djela. Analizirajući stanje, broj evidentiranih krivičnih djela je u odnosu na 2010. godinu povećan za oko 18,58 posto”, istakao je komandir PS Visoko, samostalni inspektor Edhem Omanović, naglasivši da je u toku 2011. godine ukupno evidentirano 20 slučajeva prijava krađe vozila i to najčešće marke Golf tip A2.

UKUPNO 3604 PREKRŠAJNA NALOGA

U toku prošle godine na području PS Visoko evidentirano je i 240 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, od čega najviše tuča, ukupno 90, te su oduzeta tri gasna pištolja, šest komada vatrenog oružja, deset noževa i 34 druga predmeta.
“Kada je saobraćaj u pitanju, kontrolisano je ukupno 11982 vozila i vozača, kao i 597 lica u vozilu. Ukupno je izdato 3604 prekršajnih naloga, a treba istaći da smo imali i 469 saobraćajnih nezgoda u 2011. godini. Posljedice ovih nezgoda su, osim materijalne štete, tri smrtno stradala lica, 27 lica su teže a 129 lakše povrijeđena”, navodi se u izvještaju.