Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Privatni sektor je pokretačka snaga ekonomije

Privatni sektor je pokretačka snaga ekonomije, a mladima nudi mogućnost profesionalnog usavršavanja, dokazivanja na tržištu i napredovanja u karijeri. Ovo su samo neke od ključnih poruka koje je predstavio direktora prodaje i člana Uprave ASA grupacije Eldina Hadžiselimovića polaznicima edukativnog programa Imam ideju koji je počeo danas poslijepodne u Sarajevu u okviru projekta „Studentsko preduzetništvo/poduzetništvo“.

Projekat realizuje Centar za istraživanja i studije GEA, a podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Studenti Univerziteta u Banja Luci, Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru tokom trajanja projekta imat će priliku da besplatno pohađaju Školu za poslovne ideje i takmiče se za vrijedne novčane nagrade iz nagradnog fonda od 36.000 američkih dolara koji pruža šansu studentima da njihove ideje zažive u praksi.

„Mladi danas žele da se zaposle u javnim institucijama ili preduzećima, jer misle da će im biti osigurana budućnost. To pokazuju mnogobrojna istraživanja. Međutim, kao neko ko je deset godina u privatnom sektoru, tvrdim da je mogućnost ličnog napredovanja mnogo veća u privatnom nego u javnom sektoru“, naglasio je 35-godišnji Hadžiselimović koji je član Uprave ASA grupacije zadnje tri godine.

Tokom obraćanja studentima Univerziteta Sarajevo govorio je i o formuli ličnog uspjeha. Istakao je važnost edukacije i ambicioznosti, posvećenosti radu i energičnosti u realizaciju projekata, te značaju hrabrosti i preuzimanja odgovornosti. „Svaki pojedinac je kovač svoje sreće. Privatni sektor nudi izazov, bilo da pokrećete svoj biznis ili radite u nekoj drugoj firmi. Ali ako želite biti uspješni i želite ostaviti neki trag, onda vaš izbor mora biti privatni sektor“, zaključio je u svome obraćanju Hadžiselimović.

Više informacija o samom projektu na: www.imamideju.ba