Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sud gasi radna mjesta u KTK Visoko

Općinski sud u Visokom odlučio je da po svaku cijenu ugasi proizvodnju u Kožarsko-tekstilnom kombinatu Visoko što bi kao posljedicu imalo zatvaranje proizvodnih pogona sa oko 400 radnih mjesta

Na osnovu pravosnažne presude odlučio se za pljenidbu ključne mašine u proizvodnom procesu tvornice obuće u pogonu u Goruši i još nekih strojeva koje kombinat koristi za proizvodnju ali nisu njegova imovina, piše Oslobođenje.

– U KTK-u ima mnogo imovine koja trenutno nije u funkciji od objekata do zemljišta ali je izvršitelj baš zapeo za tu mašinu na kojoj se spajaju gornji i donji dijelovi obuće. Učini li to, ovaj pogon će prestati sa radom, a bez posla će ostati oko 200 radnika, kazao je ministar govoreći i ovome na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća u Federaciji BiH.

Oslobođenje saznaje da je presuda zbog koje se plijeni mašina u Goruši  donesena na osnovu tužbe portira KTK-a koji je sudskim putem tražio naplatu zaostalih potraživanja (plata, topli obrok…).

Po istom scenariju ugrožena je još jedna od tvornica KTK-a koja uspijeva održati proizvodnju a ovih dana primila je i nekoliko novih radnika. Obje, prema ministrovim saznanjima, imaju proizvod konkurentan na domaćem i stranom tržištu i predstavljaju okosnicu na kojoj bi trebalo graditi oporavak još nekih pogona.

Bitka za očuvanje KTK-a biće nastavljena ove sedmice za kada je planirana sjednica Nadzornog odbora posvećena finansijskoj konsolidaciji kombinata. Zamisao je da se kod jedne od banaka otvori račun koji ne bi bio podložan blokadama i tako osigura protok novca i likvidnost. O ovom dokumentu potom će se izjasniti i Vlada Federacije BiH.
(Indikator.ba/dg)