Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Članovi Svjetske organizacije World Vision posjetili našu Općinu Visoko

U Maloj sali Općine Visoko načelnik je ugostio predstavnike World Visiona,  svjetske organizacije koja implementira veliki broj projekata na području općine Visoko. Tom prilikom im se zahvalio  na podršci i pomoći.  “Moramo priznati da u posljednje vrijeme imamo veliki broj nevladinih organizacija i da sredstva koja možemo izdvojiti  na lokalnom  budžetu nisu dostatana  za finansiranje svih udruženja . World Vision je jedna organizacija sa kojom evo i moji saradnici u službama i ja kao općinski načelnik sam poprilično zadovoljan.”

 

Članica tima iz Nacionalnog ureda iz Sarajeva  Karmen Til je pozdravila sve partnere sa kojima surađuje već tri godine, a naročito se zahvalila načelniku za ukazano gostoprimstvo. Amra kurbegović i Mirela Pamčić, koje su koordinatorice za razvoj zajednice a ujedno i dio tima, također su iskazale zadovoljstvo zbog ponovnog partnerstva sa našom Općinom. Kroz javni poziv su prikazani kriteriji koji su bili usmjereni na dobrobit djece  na osnovu kojh su određeni projekti prošli. Projektne prijedloge odabira EDP Odbor koji dobro zna koje projekte odabrati. Inače, prilikom odabira projekta naprave se opsežna istraživanja. Ove godine su imali 6 osnovnih škola na području obrazovanja  i 5 sa području civilnog društva. Također projekti koji su finansijski podržani su Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida sunca, Unevrzalna škola sporta kao i  Udruženje “Damar omladine” i Teatar “Total”, projekat udruženja Mladost.

 

Nažalost veliki broj projekata nije podržan iako su bili jednako kraetivni  i idejno dobri,  naravno finansije diktiraju pravila u ovom pogledu. Ukupan finansijski fond koji ulazi u Općinu Visoko ove godine iznosi 138 975 KM.