Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Promotor izložbe Dubravko Lovrenović

Pripreme za izložbu radova prof. Fuada Šećerovića uveliko traju. Potvrđeno nam je da će promotor retrospektive radova prof. Šećerovića biti Dubravko Lovrenović, član državne komisije za zaštitu kulturnog naslijeđa koji je i sekretar za historiju pri ANU i voditelj Centra za istraživanje historije pri Međunarodnom forumu Bosna iz Sarajeva.

U razgovoru sa prof. Šećerovićem saznajemo da je jako zadovoljan što je Dubravko Lovrenović pristao biti promotor njegove izložbe.

“Gospodina Lovrenovića jako cijenim i poštujem posebno zbog njegovih stavova o istraživanjima na Starom gradu Visoki. I moji su radovi uglavnom usmjereni prema ovom periodu postojanja Bosne. Mislim da je dao ogroman doprinos u očuvanju i promovisanju srednjovjekovnih spomenika i veoma sam počašćen što će upravo on biti promotor na mojoj izložbi” – izjavio je za Visoko.co.ba prof. Šećerović.

Prof. Fuad Šećerović je rođen 1948.g. u Visokom gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, na grupi matematika sa nacrtnom geometrijom. Od 1972. godine obavlja poslove i radne zadatke profesora matematike u SŠC “Janko Balorda”, a 1997. godine prelazi u novoosnovanu Gimnaziju “Visoko” u kojoj i danas radi kao profesor matematike i nacrtne geometrije. Profesor Šećerović se pored poziva prosvjetnog radnika više decenija bavi i umjetnošću. Član je Galerije “Likum '76” u Visokom. Radi eksponate u bakru, željezu, kamenu i drvetu. Sklupturom se bavi od 1975. godine.

Učestvovao je u šest kolektivnih izložbi i imao deset samostalnih izložbi.

Izložba koja će biti otvorena 15. marta u ASA galeriji u Sarajevu je svojevrsna retrospektiva radova s posebnim naglaskom na radove u kamenu koji će biti centralni eksponati izložbe nazvane “Znamenje Bosne IV”. Zbog velikog interesovanja prijatelja i poštovalaca rada prof. Šećerovića bit će obezbijeđen i prijevoz autobusom iz Visokog na njegovu izložbu.

Organizator izložbe prof. Fuada Šećerovića u ASA galeriji u Sarajevu je Agencija www.visoko.co.ba , a pokrovitelj je Prevent BH.