Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vanjskotrgovinski deficit podriva temelje ekonomske stabilnosti države

Novi sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine trebao bi se hitno prihvatiti rješavanja ovog, za državu Bosnu i Hercegovinu, jednog od najvažnijih problema i pozvati se na “član 23 a bis” CEFTA-e, kojim se u slučaju direktne ugroženosti domaće privrede omogućuju mjere zaštite. Vanjskotrgovinski deficit već dugi niz godina direktno podriva temelje ekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine i njene ionako posrnule privrede u cjelini. Pokrivenost uvoza izvozom u 2011. godini je prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine bila tek 53 posto, što je izraženo kroz vanjskotrgovinski robni deficit nevjerovatnih sedam milijardi i 303 miliona KM ili 12 posto više nego u istom periodu prošle godine. Ugovor o slobodnoj trgovini (CEFTA), kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, (SSP) koji je kompaktibilan CEFTA-i, pružaju dovoljno mogućih rješenja kojima bi se zaštitila domaća proizvodnja od prekomjernog uvoza i na taj način uvelo reda na tržište Bosne i Hercegovine. U svim relevantnim istraživanjima tržišta, domaći brandovi zauzimaju najlošija mjesta, uz vrlo rijetke iznimke, koje u ostalom, potvrđuju pravilo. Strani brandovi, potpomognuti državnim subvencijama iz svojih matičnih zemalja, na taj način su u startu u privilegovanom položaju u odnosu na domaću konkurenciju.

Isto tako, primjetan  je vrlo visok udio proizvoda kompanija iz susjednih zemalja na tržištu Bosne i Hercegovine, dok se na njihovim tržištima bosanskohecegovački proizvodi ne mogu ni lupom pronaći. Posljedica toga je da gubimo radna mjesta, pospješujemo odliv stručnjaka iz zemlje i sve dublje zapadamo u zamku modernog  ropstva.

Ekonomska stabilnost zemlje se, i na ovakav način, direktno podriva, a usljed rastuće ekonomske krize u Evropi i svijetu pitanje je do kada će i koliko stizati doznake iz dijaspore, pomoću kojih se barem djelimično pokriva ovakav deficit.

Stoga, uz najljepše želje za, iskreno se nadam, uspješan početak mandata, pozivam novi sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da se hitno prihvati rješavanja ovog, za državu Bosnu i Hercegovinu, jednog od najvažnijih problema i pozove se na “član 23 a bis” CEFTA-e, kojim se u slučaju direktne ugroženosti domaće privrede nalažu mjere zaštite domaće proizvodnje.

S tim u vezi, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi, po mom mišljenju, što prije predložiti jednu sveobuhvatnu strategiju povećanja konkurentnosti domaće proizvodnje u cilju jačanja domaćih brandova i njihove ravnopravne borbe prije svega na domaćem tržištu, ali i u smislu jačanja izvoza. U protivnom, u Bosni i Hercegovini ćemo imati sve veću nezaposlenost, siromaštvo i odsustvo svake perspektive razvoja.