Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za potrebe Adija Heće EPBiH i država oštećeni za 300.000 KM

Priču o velikim investicijama i velikom novcu u BiH obično prate najprizemnije finansijske mahinacije. Tako je famozni i promašeni projekt tzv. elektro-energetskih ulaganja, iza čega je stajala Stranka za BiH, navodno bio vrijedan sedam milijardi maraka. Danas, nekoliko godina poslije, kao najkonkretnije ulaganje megalomanskog projekta ostat će upisano nekoliko kilometara kanala i vodova koje je, nezakonito se služeći kapacitetima Elektroprivrede BiH zloupotrijebio niko drugi do malopoznati Adi Hećo, inače sin mnogo poznatijeg ministra Vahida Heće. Kriminal, Elektroprivreda i Stranka za BiH.

Firma Adija Heće, sina bivšeg federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće, nelegalno je uz kablove Elektrodistribucije, koji su bili predviđeni projektima Evropske investicijske i Evropske banke za obnovu i razvoj, postavila  kablove internet i kablovske televizije i tako uštedjela oko 300.000 maraka. Sve je provjerila interna kontrola u Elektroprivredi BiH i zaključila da je Adi Hećo to uspio uraditi posredstvom stranačkih i poznaničkih veza svoga oca Vahida Heće.

Za to je, prema izjavama svjedoka, postojala saglasnost vršioca dužnosti tehničkog direktora Elektrodistribucije Zenica Sakiba Jusića. Ipak, sigurno je da ovako nešto ne bi moglo proći bez barem prešutne saglasnosti tadašnjeg prvog čovjeka Elektroprivrede Amera Jerlagića. Inženjer koji je trebao vršiti nadzor nad radovima Ahmed Čosić u svom prvom očitovanju po prijavi negirao je postavljanje spornih kablova. Inspekcija na terenu utvrdila je suprotno, pa je i Čosić promijenio izjavu. Primijetio je nepravilnosti, ali mu je sugerirano da šuti.

“Na njegovo pitanje ‘Ko je dozvolio postavljanje ovih cijevi kojih nema u projektu te da se radi suprotno propisima?’,  odgovoreno mu je da je na najvećem vrhu Distribucije Zenica dogovoreno da se ovo uradi, te da ne unosi u dnevnik radova ovu informaciju niti da se dalje petlja oko polaganja ovih PHD cijevi”, stoji u izvodu iz Izvještaja o izvršenoj kontroli poslovanja u podružnici ”Ed” Zenica.

Ovo je Čosiću rekao direktor firme podizvođača Muriz Frljak, inače šura bivšeg federalnog ministra Vahida Heće. Naknadno je Čosić saznao da se taj posao obavlja za firmu A-TEL u vlasništvu Hećinog sina. “Pretpostavljam da firma A-TEL d.o.o. Visoko nije imala, niti je mogla dobiti građevinsku dozvolu od Općine Visoko za ovakve radove te je iz tog razloga vjerovatno putem prijateljsko-poznaničkih veza odlučeno da se ilegalno postavi dio infrastrukture koja bi kasnije omogućila jednostavnije polaganje optičkih kablova za potrebe djelatnosti kojom se bavi A-TEL d.o.o. Visoko”, stoji u Čosićevoj izjavi.

Neregularnosti koje su učinjene prilikom realizacije projekta sanacije podzemne mreže u Visokom ne bi bile otkrivene da je ostala politička struktura koja je izgubila na izborima, navodi se u izvještaju Unutrašnje kontrole. Treba li napominjati da je riječ o kadrovima Stranke za BiH, inače poznatim po aferama u elektroenergetskom sektoru, od kojih su neke i predmet krivičnih istraga.

(Vildana Kurtić – FTV)

Video prilog možete pogledati klikom na link ispod:

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/14888/skandal-i-pljacka-u-reziji-stranke-za-bih

Posted in BiH