Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sretan Dan nezavisnosti bosima u usnuloj zemlji Bosni

Udruženje mladih ljubitelja scenskih umjetnosti „Confero“ svim Bosancima i Hercegovcima u zemlji i inostranstvu čestita 1. mart Dan nezavisnosti. Posebne čestitke upućujemo bosanskohercegovačkoj mladosti koja i pored svih problema u ovoj zemlji, od onih socijalnih, zdravstvenih, političkih, problema obrazovnog sistema, ipak ostaju u zemlji i obrazuju se u nastojanju da promijene trenutno stanje. Mlad čovjek danas u ovoj zemlji je zapravo postao čarobnjakom vlastite sudbine i stanja u kojem se nalazi. Iako su svima puna usta mladosti i podrške prema istoj, ona je i dalje apsolutno marginalizirana i dovedena u bezizlanu situaciju, bez mogućnosti izbora. Stoga omladincima naše zemlje, želimo svako dobro i uspjeh u svim sferama života, a o njihovom patriotizmu dovoljno govori i ostanak u ovoj zemlji.

Ističemo i to kako je i dalje prisutan kulturni urbicid i konstantni napad na kulturni identitet bosanskohercegovačke nacije od strane političkih moćnika i onih koji taj isti napad mogu spriječiti, a naručito potpomoći rad kulturnih institucija.

Bosna je nekako po raslojavanju riječi, čini se, zemlja bosih i zemlja sna. Koliko ćemo još ostati uljuljkani u svom zimskom snu i koliko ćemo još biti bosi, ostaje na mladosti da se vidi, a mi iz Confera veliku nadu polažemo u jedan jedini izlaz iz trenutnog stanja – mladost.

Sretan vam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine