Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nema više opasnosti od prirodne i druge nesreće na području općine Visoko

Na desetom sastanku Općinskog štaba civilne zaštite, održanom 23.2.2012. godine u 10.00 sati povodom velikih snježnih padavina, razmatrana je trenutna situacija na području općine Visoko.

Na sastanku su bili prisutni predsjednik i članovi Općinskog štaba civilne zaštite, općinski načelnik s pomoćnicima, predstavnici Policijske uprave Visoko, predstavnik Crvenog križa Visoko,  Odsjeka za odbranu Visoko i predstavnici medija.

Predsjednik Općinskog štaba civilne zaštite i općinski načelnik izvijestili su o trenutnom stanju na području općine Visoko i o nedavno održanom sastanku Vlade Ze-do kantona, Kantonalnog štaba civilne zaštite, načelnika svih općina Ze-do kantona i komandanata Općinskih štabova civilne zaštite. Općinski načelnik je na ovom sastanku upoznao prisutne kako je vrlo bitno posebno izdvojiti klimatske uvjete i količinu odnosno visinu snijega u općinama Visoko, Vareš, Olovo i Breza od ostalih općina u kantonu gdje je stanje bilo skoro redovno posebno što su ove općine bile prinuđene angažovati vanredna sredstva za izvođače radova s obzirom da ugovori ne podrazumijevaju čišćenje snijega ukoliko njegova visina prelazi 50 cm.

Također, na ovom sastanku općinski načelnik je istakao da smatra kako nadležno Ministarstvo za obrazovanje nije vodilo dovoljno računa o stanju u ove četiri općine jer slično stanje kada je u pitanju količina padavina imao je i Kanton Sarajevo u kojem će nastava početi sedam dana kasnije u odnosu na početak nastave u svim općinama ZDK. Ovdje se moralo voditi više računa o stanju na području općina Olovo, Visoko, Breza i Vareš.

Cijeneći ukupno stanje na općini Visoko i odluke viših organa vlasti donesen je zaključak da se stavlja van snage Odluka o proglašenju neposredne opasnosti od prirodne i druge nesreće na području općine Visoko.

Kad su u pitanju štete, način njihovog prijavljivanja i ostale stvari vezane za procjenu šteta naloženo je formiranje potkomisije koja će u svom sastavu imati članove neophodne stručne spreme kako bi se svi pristigli zahtjevi mogli cijeniti s aspekta njihove blagovremenosti i opravdanosti s obzirom na način njihovog prouzrokovanja.

Dalje mjere i aktivnosti posebno izvođača radova na gradskom području bit će detaljno razmotrene na Kolegiju općinskog načelnika.

Ponovo upućujemo apel svim stanovnicima općine Visoko da prilikom kretanja obrate pažnju na moguće obrušavanje snijega s krovova.

OPĆINSKI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE

Nijaz Šahinović