Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

RK Bosna danas slavi 58 godina svog postojanja

Danas, 19. februara 2012. godine, navršava se tačno 58 godina od osnivanja RK Bosna Visoko. Povodom ove godišnjice na našoj stranici radi podsjećanja na ovaj značajan datum sporta u Visokom donosimo vam isječke iz historijata kojeg je napisao Zdenko Antović, bivši igrač i trener ovog kluba, pod nazivom “Kroz lupu – muški rukomet u Visokom od 1954- 2010”.

“Kolijevka rukometa u Visokom je Državna realna gimnazija koja je u vrijeme rađanja ovog novog sporta bila smještena u zgradi današnjeg Franjevačkog samostana na Stanici. Razvoj malog rukometa u Bosni i Hercegovini nije mogao zaobići ni gimnazijsko igralište koje je bilo u dvorištu ove škole. U ovo doba gimnazija je imala malu i veliku maturu što danas odgovara školovanju od petog razreda osnovne do završetka srednje škole.
Rukometni klub u Visokom praktično se rađa 19. februara 1954. osnivanjem Srednjoškolskog sportskog društva “Mladost” pri Gimnaziji. Rukometna sekcija Društva će kasnije prerasti u Rukometni klub ‘’Bosna’’ Visoko. Naime, nastavnici, Vladimir Jolić i Ferid Semić početkom 1954. godine formirali su Inicijativni odbor za osnivanje sportskog Društva pri školi. Učenici i nastavnici su u jednom razredu škole, 19. februara te godine, održali osnivačku Skupštinu i ne sanjajući da će to biti presudno za rukometni sport u gradu.
Između prijedloga imena Društva: “Plamen”, “Zvijezda” i “Mladost”, opredijelilo se za ovo posljednje, na inicijativu nastavnika Semić Ferida, koji je u Visoko donio niz pozitivnih iskustava iz rada društva pod tim imenom pri Višoj fiskulturnoj školi u Zagrebu, gdje je studirao.
Idejno rješenje grba Društva dao je nastavnik crtanja Vladimir Jolić. On se založio da boja Društva bude zelena obrazloživši da je zeleno boja mladosti, prirode, izleta i druženja. Usvojeno je da u grbu, uz ovu, bude i bijela boja. Tako je zelena boja i danas zaštitni znak Rukometnog kluba “Bosna’’, dok je bijela, rezervna.
Jolić je bio i prvi predsjednik SSD “Mladost’’ od 19.2.1954 – 25.9.1955. Na ovoj funkciji naslijedit će ga Semić Ferid, koji je do tada bio sekretar. Ova uloga njemu se praktično pripisuje sve do 15. marta 1960. kada “Mladost’’ mijenja ime u RK “Bosna’’. Mora se istaći da je Semić Ferid (04.10.1926 – 08.04.1992.) najzaslužniji za osnivanje SSD “Mladost”, da je kao nastavnik, iako zaljubljenik u sve sportove, bio i prvi rukometni trener u Visokom i da je najzaslužniji za razvoj rukometa u njegovim počecima. Još kao student u Zagrebu upoznao je ovaj sport. On se 1948. godine zapošljava u Fiskulturnom savezu BiH, a 11.11.1950. g. dobiva namještenje kao nastavnik fiskulture u visočkoj Državnoj realnoj gimnaziji gdje je svojim učenicima i gradu Visoko poklonio gotovo cijeli svoj radni vijek. Od jeseni 1955. njemu se pridružuje nastavnik fiskulture Petar Markotić-Pero (23.01.1932 – 30.12.1993.) uz koga su ostala vezana imena nekoliko rukometnih talenata. Ferid i Pero su stvorili prvu rukometnu generaciju u Visokom.
Prije prve zvanične utakmice, maja 1954. g., bilo je nekoliko “pripremnih” sa Garnizonom Visoko i učenicima Franjevačke gimnazije. U Ljetopisu Gimnazije stoji zapisano da je prva zvanična rukometna utakmica odigrana u Visokom 9. maja 1954., na Dan pobjede nad fažizmom, između “Mladosti” iz Visokog i “Elana”, Sportskog društva Druge sarajevske gimnazije. Prepuno gledalište školske omladine ispred Franjevačkog samostana bilo je svjedokom rađanja novog sporta u Visokom. Ostaje zanimljivost da su na toj utakmici prodate tri ulaznice, sa prihodom od 90 dinara, a kupili su ih Salem Oruč-Nane, Rešad Smajlović-Arneri i Asim Hajrić-Kriks.
Iako poraženi rezultatom 9:25, kao pobjednici izašli su iz ovog historijskog susreta, oni koji su nastupili za “Mladost”, a to su: Malić, Handžić, Vuković, Simonović, Mojsilović, Ostojić, Bonić, Đokić, Perenda, Vulić i Protuđer, sa trenerom, nastavnikom Semić Feridom.”

Ljubaznošću gospodina Zdenka Antovića uz ovaj članak smo vam u mogućnosti ponuditi da pročitate i downloadujete komplet publikaciju koju je napisao o historijatu RK Bosna Visoko, pregled međunarodnih utakmica juniora i seniora, te galeriju slika sa slikama ekipa i igrača koji su obilježili rukomet u Visokom.

Historijat Muškog rukometa u PDF formatu

Međunarodne utakmice juniora

Međunarodne utakmice seniora

{joomplucat:420 limit=47|columns=4}

{joomplucat:421 limit=39|columns=4}