Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Ministrica Galijašević neprijatno iznenađena situacijom u Visokom

Nastava u visočkim osnovnim i srednjim školama počinje sutra 20.februara – zaključeno je na današenjem sastanku direktora škola i ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Bernadete Galijašević.
Podsjećamo, nastava je prekinuta 04.februara usljed velikih snježnih padavina. Nastava je u ostalim gradovima kantona, osim Breze, Vareša i Visokog, počela 16. februara – dok u ovim gradovima još nisu bili stvoreni uvjeti za polazak djece u škole.

Kako je na sastanku s direktorima škola izjavila ministrica Galijašević, najvažnija je bezbjednost djece i njihov siguran boravak u školi i na putu do i iz škole, te je apelovala i na roditelje da pomognu u normalizaciji nastavnog procesa kako djeca ne bi bila na gubitku.
Svi putni pravci na području općine Visoko su prohodni, još ima dosta snijega na saobraćajnicama, ali sav autobuski saobraćaj od sutra će biti organizovan po planu i programu – potvrdio je predstavnik Centrotransa Elmin Akšamović. On je istakao da će postojati i mogućnosti kašnjenja na određenim dionicama jer na padinskim dijelovima još ima puno neočišćenog snijega gdje je manevar autobusima nemoguć.

Izvještaj o poduzetim aktivnostima na hitnom raščišćavanju snijega sa ulica, cesta i pločnika podnio je komandant Općinskog štaba civilne zaštite Nijaz Šahinović.
„Dali smo nalog izvođačima na terenu da se prioritetno radi na raščišćavanju. Akcija je u toku, radi se i danas kao što će se raditi i večeras kako bi djeca sutra mogla nesmetano doći do školskih objekata“ – izjavio je Šahinović.

Bit će potrebna i saradanja roditelja i staratelja u normalizaciji nastavnog procesa.
„Molimo roditelje da pomognu i dovezu svoju djecu do najbližih autobuskih stajališta i otpreme djecu u školu. Dobili smo i dozvolu da u popodnevnim satima zadnje časove skratimo kako bi se djeci olakšao povratak kući, posebno onima iz udaljenijih naselja“ – izjavio je predsjednik Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola općine Visoko Senad Zukan.

Ministrica je iskazala i svoje iznenađenje situacijom u Visokom u pogledu padavina i neočišćenosti ulica i pločnika.
„Ovo što sam danas vidjela nimalo mi se ne sviđa. Ja ne znam ko je ovdje zakazao. Neko je očito odgovoran za ovu stvar u samom gradu, a neću pričati o lokalnim putevima – pretpostavljam da je situacija puno gora. Vjerujte da sam jako neprijatno iznenađena“ – obratila se direktorima, predstavnicima Centrotransa i Civilne zaštite Visoko ministrica Galijašević.

Ona se zahvalila upravama škola za njihovu organizaciju u ovakvim uvjetima – čišćenje i održavanje sistema grijanja kako ne bi bila napravljena veća šteta.
Na pitanje kako će se nadoknaditi izgubljeno vrijeme od jedanaest radnih dana, ministrica je naglasila da ne bi rado ukidala zakonsku odredbu proljetnog raspusta koja je određena krajem mjeseca aprila, te da će naknadno biti odlučeno kako će biti nadoknađeni izgubljeni časovi.

Nastava će biti organizovana po planu, ondje gdje se stalo prije prekida nastave – tu će se i nastaviti.
„Svi oni koji su bili druga smjena u petak – onoga dana kada je nastavni proces zaustavljen – u ponedjeljak ujutro dolaze u prvu smjenu, i naravno obratno za one koji su bili prva smjena – oni dolaze u drugu smjenu“ – pojasnio je Senad Zukan.
Ministrica Galijašević je boravak u Visokom nastavila u razgovoru s direktorima osnovnih i srednjih škola općine Visoko o grijanju školskih objekata i drugim otvorenim temama, a razgovoru se pridružila i ministrica finansija u Vladi ZDK Amra Babić.

{joomplucat:422 limit=9|columns=3}