Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Aktuelna vlast i privrednici ubuduće u partnerskom odnosu

U Kabinetu općinskog načelnika održan je sastanak sa predstavnicima grupe privrednika u vezi sa nedavno usvojenom Odlukom o komunalnim taksama i njenim refleksijama na poslovanje određenog broja fizičkih i pravnih lica na području općine Visoko.

Sastanku su prisustvovali općinski načelnik sa saradnicima i predstavnici grupe privrednika, odnosno vlasnici privrednih subjekata „Ugarak-produkt“, „Mega-M“ i „Hidroinženjering“ Visoko.

Tema sastanka, osim nove Odluke o  komunalnim taksama, bila je i bliža saradnja privrednika s Općinom Visoko te mogućnost formiranja savjeta privrednika po branšama u koji bi bila uključena i postojeća udruženja prirednika.

Osim ovoga, razgovaralo se o problemima s kojima se privrednici suočavaju svakodnevno a posebno kada je u pitanju izvoz proizvoda i saradnja privrednika s nadležnim ministarstvima za privredu.

Zaključeno je da će Općina Visoko pronaći modus da stimulira privrednike koji su Odlukom o komunalnim taksama više opterećeni u odnosu na raniju Odluku, a u tom smislu će Općina Visoko u narednih trideset dana utvrditi kriterije i način stimualacije ovih privrednika.

Također, dogovoreno je da će privrednici imati mogućnost da kroz partnerstvo s Općinom Visoko učestvuje u izradi nacrta Odluke o komunalnim taksama koja je planirana za usvajanje u 2012. godini uz konsenzus da je važeća Odluka kroz zoniranje definisala jasne kriterije i riješila veliku većinu dosadašnjih kontradiktornosti i uz malu doradu koja se odnosi samo na određene djelatnosti bit će sigurno veoma kvalitetna i prihvatljiva.

(www.visoko.gov.ba)