Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Nema početka nastave dok se ne postigne bezbjednost učenika

Nastava u osnovnim i srednjim školama na području općine Visoko neće početi sutra. Razlog su uslovi loše bezbjednosti učenika. Početak nastave uslovljen je organizovanjem prijevoza i čišćenjem saobraćajnica za nesmetano kretanje učenika – potvrdio je za Visoko.co.ba Senad Zukan, predsjednik Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola na području općine Visoko.

“Škole su spremne za rad, ali autobuski i pješački saobraćaj ne zadovoljava uslove kretanja učenika tokom obavljanja nastave. Autobuski i pješački saobraćaj je jako teško izvoditi. Mi nemamo mogućnosti da nam djeca sigurno dođu do škole, jer veći dio pristupnih puteva prema školama nisu očišćeni i strah nas je da mi preuzmemo odgovornost za djecu koja bi trebala doći do škole. Stoga predlažemo nadležnom ministarstvu da odgodi početak redovne nastave u školama u Visokom dok se ne steknu potrebni uslovi” – izjavio je za Visoko.co.ba Zukan.

Većina direktora visočkih osnovnih i srednjih škola sastalo se danas na sastanku u OŠ “Safvet-beg Bašagić” u Visokom i sa predstavnicima Općinskog štaba civilne zaštite i Centrotransa Visoko razmatralo mogućnosti početka nastave i stanja na terenu. Izuzetak su Franjevačka gimnazija koja je nastavu prekinula u trajanju od tri dana nakon padavina i nastavni proces teče uobičajeno, te Medresa “Osman ef. Redžović” u Čajangradu koja sutra počinje s nastavom. Obje škole imaju internatski smještaj učenika.

“Najveći problem je nemogućnost saobraćanja velikog autobusa na putnom pravcu Goruša – Podvinci i na drugim brojnim pravcima gdje ne postoji mogućnost okretanja ovog velikog vozila. Kao jedan od prioriteta je da se kompletno putno područje Visokog – desnom stranom rijeke Bosne bar proširi i da se pojača sa proširenjima. Također isto se odnosi i na područje Uvorića, Smršnice i Malih Trnovaca. Potrebno je i proširenje na putu Moštre – Kološići – Orašac, put Donja – Gornja Zimča uz okretišta, Poriječani od rampe do Donjeg Moštra i Ščone i škole “Mula Mustafa Bašeskija”, okretište na autobuskoj stanici, pojačavanje putne službe prema Bucima i Goduši posebno u dijelu tzv. Klanac i proširenje okretišta. Potrebno je očistiti jednu stranu mosta na Bucima kako bi pješaci bili bezbjedni, a također i pločnik od Autobuske stanice Visoko do gradskog parka kao i kompletna ulica Mule Hodžića, Kraljevac i Gornje Rosulje gdje je potrebno očistiti bar jednu stranu pločnika za nesmetano kretanje pješaka.” – istakao je nakon sastanka  Nijaz Šahinović, komandir Općinskog štaba civilne zaštite Visoko.

Prioriteti su određeni, sad samo predstoji da odgovorni izvođači zimskog održavanja cesta i lokalnih puteva odgovore zadatku. U prvim danima nakon snježnih padavina bilo je mjesta za opravdanje, ali danas nakon 11 dana opravdanja nema. Dovoljno je pogledati na snijeg koji se i dalje u ogromnim količinama nalazi na pločnicima i brojnim cestama.

Novi sastanak u istom sastavu zakazan je za nedjelju 19.februara u 11.00 sati u MSŠ “Hazim Šabanović”. Tada će biti odlučeno jesu li svi prioriteti zaista urađeni i ima li uslova za početak nastave.

{joomplucat:414 limit=7|columns=4}