Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko saobraćajno paralizovano, ne radi Vispak, prve smjene Preventa, Galerija KOVO, a otkazana i “Nebeskoplava noć”

Nakon noći u kojoj snijeg nikako nije prestajao padati, Visoko je jutros gotovo pa u potpunosti paralizovano. Uskoro ćemo objaviti opširniju fotogalariju današnjeg izgleda Visokog, ali ono što smo vidjeli na licu mjesta jasno upućuje da je situacija više nego alarmantna, sve podsjeća na 1999. godinu kada smo bili potpuno paralizovani i bez električne energije. Ne pokušavajte uopće ni pomišljati na izlazak automobilom jer sve poprećne ulice u Visokom su zatrpane snijegom, jedino postoje male pješačke staze. Jedine dvije prohodne ulice u Visokom su one dvije glavne, međutim i njihova prohodnost je upitna jer to je jedini put kojim hodaju i pješaci dok su trotoari zatrpani. Vrlo teško se mogu mimoilaziti dva automobila. Kontaktirali smo i sa Općinom Visoko, tamo su nam prve informacije dali Emir Fejzović i Zilha Sirćo, uskoro ćemo zbirno objaviti i sve prikupljene informacije. Načelnik Općine zbog neprohodnosti puteva u ovim trenucima se još nije uspio probiti do Visokog, a put iz pravca Moštra je prohodan, ali naša preporuka bez lanaca i ne pomišljati krenuti bilo gdje. Posebno skrećemo pažnju na oprez kroz Dubočac. Koliko smo mogli primijetiti, u ovim trenucima rade i pekare i trgovačke radnje do te mjere život u Visokom nije ugrožen, ali ako snijeg nastavi padati ovim intezitetom moglo bi doći do ozbiljnih problema.

Očekujemo i reakciju Općine Visoko i eventualno formiranje kriznog štaba, te proglašavanje stanja elementarne nepogode. Kako prenosi Radio Visoko, sinoć je u Hitnoj pomoći Visoko pomoć ukazana 35 pacijenata, a iz hitne poručuju da ljudima sa zdravstvenim problemima nije preporučljivo da izlaze napolje, posebno srčani bolesnici. Dobili smo i informaciju da Vispakovi radnici danas neće raditi bez obzira na prvu radnu subotu u mjesecu, a osnovni razlog je fizička nemogućnost dolaska radnika na posao. Situacija u Preventu je slična, otkazane su prve smjene u Krojačnici tekstila u Topuzovom Polju i Goruši, a o nastavku proizvodnje i dolasku na posao radnici će biti blagovremeno obavješteni i preko našeg sajta, rekla nam je Aida Hasić-Salkić. Iz FK “Zanatlija” obavještavaju sve da je zbog totalnog kolapsa otkazana i “Nebeskoplava noć”, a novi termin će biti objavljen naknadno.

Posljednje informacije govore da je jutros zatvorena i Galerija KOVO u Ozrakovićima – a još nije poznato hoće li raditi druga smjena u ovom tržnom centru.

Iz JKP Visočica Visoko obavještavaju da se radi radi na čišćenju ulica i pločnika u Visokom -onoliko koliko je to moguće. Apeluju na vlasnike da automobile pomjere sa ulica i pločnika kako bi mehanizacija mogla proći i uspješno očistiti bar glavne ulice i prilaze.

Obzirom da ne možemo iz ove perspektive obići sva područja cjelokupne Općine Visoko, ukoliko imate neke fotografije područja gdje živite ili ako imate bilo kakve informacije koje mogu biti od koristi proslijedite ih na adnanjasho@gmail.com ili almabeganovic@gmail.com u cilju što bolje informisanosti stanovništa, a te informacije će svakako dobro doći i komunalnim službama, policiji, Domu zdravlja, Kriznom štabu ….