Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Sve dok ima struje, vode i prohodnosti do namirnica nema elemenata za proglašenje elementarne nepogode

Na inicijativu Općinskog načelnika Muniba Alibegovića danas je održan  “Prošireni sastanak Općinskog štaba civilne zaštite Visoko” sa tri tačke Dnevnog reda. Sastanku su prisustvovali komandant štaba civilne zaštite Nijaz Šahinović, sekretar Općinskog vijeća Zekija Omerbegović, pomoćnici načelnika Edina Ferizović, Emir Fejzović, Nidžara Hadžiomerović, Fehim Memić, Nahida Fejzić, Dragan Božičković, Edina Ahmetović. Prisutni su bili i direktor JKP “Visočica” Ermin Dlakić, zamjenik direktora JKP “Gradska Groblja” Kenan Karavdić, zamjenik komandira policije Zahrudin Buza, predstavnik Civilne zaštite Edin Salčinović, predstavnik “Gradskih grobalja” Edin Burić i predstavnik Mjesnih zajednica Alija Bečar.

Načelnik Općine je upoznao prisutne sa informacijama kojima on raspolaže i zatražio da ostali članovi ovog “kriznog štaba” podnesu izvještaje. Iz načelnikovog obraćanja saznali smo da je u protekla 24 sata prohodnost autoputa uredna, na regionalnim putevima je bilo problema, snadbjevanje strujom i vodom je bilo uredno, telefoni su u funkciji, gradske ulice su prohodne ali je potreban dodatni angažman, na lokalnim putevima stanje je otežano, desio se jedan smrtni slučaj na području sela Vratnica. Načelnik je na kraju zamolio za strpljenje i razumijevanje te najavio ako bude potrebno i mogućnost mobilizacije i radne obaveze svih obveznika dobi od 16-40 godina. Nakon uvodnog dijela i izvještaja načelnika za protekla 24 sata uslijedili su izvještaji ostalih članova.

Dragan Božičković – pomoćnik načelnika u Službi Civilne zaštite:

– Stanje teško posebno u vangradskim područjima, mještani traže hitnu prohodnost puteva. Poseban problem predstavlja nemogućnost dolaska bolesnika koji moraju na dijalizu. Bilo je poziva i iz kompanije Prevent koji se nalazi u Goruši gdje je prohodnost puteva loša i radnici ne mogu dolaziti na posao niti kamioni mogu saobraćati. Dragan Božičković je na kraju ustvrdio da je trenutno situacija bolja nego što je bila sinoć.

Kenan Karavdić – zamjenik direktora JKP “Gradska Groblja”:

– Naša mehanizacija je radila cijelu noć ali ni to očito nije bilo dovoljno. Većih problema imali smo na Bucima, poseban problem nam predstavljaju vozila koja su parkirana kako je ko stigao da parkira, a bilo je i onih koja su ostavljena nasred ceste. Svi ključni putevi su prohodni u Kralupima, Gračanici i Radovlju. Na putu Visoko-Kiseljak jutros je zabilježen apsolutni kolaps u odvijanju saobraćaja koji je trajao puta tri sata.

Ermin Dlakić – direktor JKP “Visočica” Visoko:

– Sa raščišćavanjem ulica paralelno smo radili i odvoz smeća. U gradu nismo u mogućnosti ući u svaku ulicu zbog vozila koja su zakrčila ulice. Čišćenje vršimo sa četiri vozila koja posjedujemo i rade u punom kapacitetu, ali je zaista teško zbog ogromne količine snijega. Snadbjevanje vodom je uredno, ali u slučaju da dođe do nestanka električne energije automatski će svi ostati bez vode jer “Visočica” ne posjeduje agregat potreban da bi se snadbevanje nastavilo nesmetano. Kao prioritet smo odredili vitalne centre, Dom zdravlja, tržni centri, policija i te dionice su poprilično dobro očišćene. Za još bolje raščišćavanje potreban nam je dodatni angažman i pomoć.

Zehrudin Buza – zamjenik komandira PU Visoko:

– U proteklih 24 sata neću pretjerati ako kažem da smo imali preko hiljadu poziva građana sa raznim zahtjevima. Imali smo sreću da u cijeloj situaciji koja nas je zadesila zabilježili smo samo jednu saobraćajnu nezgodu i to na putu A-1. U stalnom smo kontaktu sa Službama za održavanje puteva. Nije bilo krivičnih djela. Poseban problem je 18 lica koja svakodnevno trebaju na dijalizu, to su lica ne samo iz Visokog nego sa još dvije susjedne općine, tim povodom imali smo sastanak sa direktoricom Doma zdravlja i stavili smo na raspolaganje naše terensko vozilo u te svrhe. Određeni dio policajaca morali smo staviti na raspolaganje za pratnju predsjednika Hrvatske i Srbije koji se nalaze u našoj zemlji.

Nidžara Hadžiomerović – pomoćnik načelnika za urbanizam:

– Prohodnost puteva nije najbolja, Služba će i dalje raditi na što boljoj organizovanosti i prohodnosti. Trebamo apelovati i na građanstvo da sa vozilima ne izlazi bez prijeke potrebe i tako otežavaju čišćenje puteva.

Zekija Omerbegović – sekretar Općinskog Vijeća Visoko:

– Ovaj “Krizni štab” sazvan na inicijativu načelnika će biti u stalnom zasjedanju. Štab može zasjedati tri dana, a nakon toga se može proglasiti elementarna nepogoda. U slučaja kad je snadbjevanje vodom, strujom i namirnicama uredno nema uslova za proglašenje elementarne nepogode i prirodne nesreće. Novi termin sastanka ovog Štaba je sutra u 10.00 sati, a obaveza svih članova je odazvati se i ranije na poziv komandanta, u ovom slučaju Nijaza Šahinovića. Za sve Odluke koje se donose ovim povodom potrebna je većina glasova prisutnih članova na sastanku. Glavni izvor informacija i kontakt sa građanima je telefon broj: 032/ 735 – 700.

Nijaz Šahinović – Komandant štaba:

– Imali smo dosta pitanja vezano za nastavu u osnovnom i srednjem obrazovanju, ta odluka zavisi od kantonalnog ministarstva i bit će poznata sutra. Naša je preporuka da se u ovoj situaciji otkažu sva ranije zakazana sportska i kulturna dešavanja. U ovom trenutku još nema elemenata za proglašenje elementarne nepogode.

Slike sa ovog sastanka i slike Visokog pod snijegom danas pogledajte klikom na link ispod u našem “Foto Korneru“, kao i u galeriji slika koju smo objavili na našoj facebook stranici.

{joomplucat:403 limit=32|columns=4}