Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ambiciozan start pa nazadovanje

Ambiciozan start Kantonalna vlade i Kantonalne skupštine, u posljednjih nekoliko mjeseci pomalo su pali u sjenu, zbog nazadovanja na samom kraju 2011. Opao je procenat realizovanih aktivnosti, a još se čeka na donošenje mjera koje građani očekuju i koje bi uticale na kvalitet života u kantonu sa 66.770 nezaposlenih i prosječnom platom, za stotinjak maraka manjom u odnosu na federalni prosjek.

Ovo je ocjena Centra civilnih inicijativa izrečena na današnjoj press konferenciji gdje je novinarima prezentovan sažetak monitoringa rada Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za prošlu godinu.

Ambiciozan plan vlade narušen je padom realizacije programa rada, jer od 149 planiranih mjera usvojila je 118. Skupština je od 116 planiranih mjera usvojila 84, a pad realizacije leži i u lošijoj koordinaciji svih nivoa vlasti, od kantona do države, rečeno je danas.

U izvještajnom periodu, predsjedavajući Skupštine je inkasirao 39 hiljada, premijer 36, a ministri po 29 hiljada KM. Od zastupnika najviše je zaradio Jasmin Smajilbegović (42.000), zatim Iva Janjić (34.000), Adnan Jupić i Almedin Aliefendić (po 28.000 KM). Ovdje je riječ o profesionalcima u Federalnom parlamentu.