Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO):Komunalne takse vraćene na staro – zahtjeva se formiranje Privrednog savjeta

Neslaganje s visokim cijenama komunalnih taksi okupilo je danas veliki broj privrednika općine Visoko koji su se sastali u velikoj sali zgrade Općine Visoko. Zajednički problem ujedinio je veliki broj onih koji samostalno privređuju i na godinu značajno učestvuju u skupljanju oko deset miliona KM budžeta općine Visoko.

Grupa privrednika je već donijela malu pobjedu – zaustavivši Odluku o povećanju komunalnih taksi za ovu godinu, a koje su za mnoge privredne grane u zavisnosti od poslovnih zona bile uvećane i do tri puta u odnosu na staru Odluku. O njihovoj inicijativi će se izjasniti i članovi Općinskog vijeća Visoko na sjednici koja je zakazana za ponedjeljak 30. januar.

Podsjećamo, Kolegij OV je prihvatio inicijativu privrednika o stavljanju van snage Odluke o komunalnim taksama i vraćanje na Odluku iz 2009.g. Bit će održana i Javna rasprava, a privrednici će imati 30 dana da u pismenoj formi iznesu svoje prijedloge i sugestije o spornoj odluci.

Na današnjem sastanku jednoglasno su usvojene odluke o formiranju privrednog savjeta Općine Visoko i pokretanju rada postojećeg Udruženja privrednika. Podsjećamo, inicijativu da se oformi privredni savjet pri općini Visoko podnio je vijećnik Jasmin Dlakić ali, bez obzira što je Vijeće prihvatilo inicijativu, ona nikada nije praktično zaživjela.

„Smatram da mi kao privrednici trebamo dati svoj prijedlog sastava Privrednog savjeta bez političkih ili ličnih interesa. Smatram da bi Privredni savjet trebao biti radno tijelo posebno zakonodavne vlasti kako bi se osigurale kvalitetne rasprave i prijedlozi vezani za rad i poslovanje privrednika“ – obratio se prisutnim privrednicima Jasmin Dlakić, jedan od glavnih inicijatora ukidanja novih cijena komunalnih taksi u šest poslovnih zona na području općine Visoko.

Privrednici su ovaj prijedlog podržali i zatražili od općinskog načelnika da se u roku od 30 dana formira ovo tijelo. Cilj je kako kažu depolitizirati Privredni savjet i omogućiti privrednicima da utiču na važne odluke koje donosi Općinsko vijeće. Vjeruju da do sporne Odluke o komunalnim taksama ne bi ni došlo da je bio formiran Privredni savjet onako kako je OV i odlučilo 28. jula 2011.g. s rokom formiranja od 90 dana – koji je ostao samo „mrtvo slovo na papiru“.

Nevolja i, čini se, konačno realno sagledavanje situacije i otvoren razgovor o zajedničkim temama – izgleda da će ujediniti i male i velike privrednike u Udruženje visočkih privrednika.

„U roku od mjesec dana ćemo pozvati privrednike da se učlane i izjasne o formiranju Udruženja. Na Skupštini ćemo izabrati nove članove Uprave i novog predsjednika s ciljem oživljavanja ovog tijela.“ – izjavio je za Visoko.co.ba Emin Efendira, jedan od članova radne grupe, ističući da je za četvrtak 02. februara zakazan sastanak privrednika s općinskim načelnikom Munibom Alibegovićem.

Osim privrednika, sastanku je prisustvovala i privrednicima dala podršku Jasmina Zubić, zastupnica u Federalnom parlamentu. Iako su bili pozvani, sastanku nisu prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti općine Visoko.{joomplucat:398 limit=19|columns=4}