Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Na pomolu ujedinjenje privrednika Visokog

Nove visoke cijene komunalnih taksi, kojim su se usprotivili brojni visočki privrednici, ovog ponedjeljka će biti jedna od tačaka sjednice Općinskog vijeća Visoko.

Podsjećamo, ovo isto zakonodavno tijelo je prije tačno mjesec dana usvojilo Odluku o komunalnim taksama. Međutim, grupa privrednika sa područja općine Visoko 25. januara ove godine uputila je zahtjev Kolegiju Općinskog vijeća da se stavi van snage donesena  Odluka o komunalnim taksama i primjenjuje Odluka o komunalnim taksama iz 2009.g.

Stav Kolegija je da se donese navedena odluka, a OV je predloženo da donese Zaključak kojim se nova Odluka stavlja van snage i utvrđuje u formi nacrta, te da se ista uputi na javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Nejasno je onda zašto su pojedini privrednici  bili upravo inicijatori izmjene sporne odluke kojom su za određene poslovne zone i djelatnost takse povećane skoro 200%. U izjavi za Visoko.co.ba iz nadležne Službe za privredu nam je rečeno da su pokretači ovih promjena bili Udruženje privrednika Visoko, IGM-a i druga brojna privredna društva.

Zajednički problem privrednika i njegovo rješavanje ima i svoju drugu, pozitivnu stranu – konačno ujedinjavanje i jedinstven stav prema odgovornim institucijama direktno ovisnim o njihovom poslovanju.

Sjednica će biti održana u ponedjeljak 30. januara u 15 sati.