Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

80 posto markirane stoke u ZDK

80 posto stočnog fonda u Zeničko-dobojskom kantonu, u okviru procesa koji provodi Odsjek za veterinarstvo Ministarstva za poljoprivredu, označeno je jedinstvenim markicama, što predstavlja prvi korak u stvaranju registra stočnog fonda. Proces označavanja stočnog fonda u ZDK traje godinama, s ciljem uspostavljanja kontrole zdravstvenog stanja i kretanja stoke, ali i stvaranja boljeg pristupa raspoređivanju sredstava za poticaje prema stvarnom broju stoke.

Posao obilježavanja koza, ovaca i svinja, dakle sitne stoke, preko veterinarskih stanica zajedno sa vlasnicima na terenu vrši Agromediteranski zavod F BiH, dok isti posao, ali za goveda, obavlja državna Agencija za obilježavanje krupne stoke sa sjedištem u Banja Luci.

– I pored edukacija koje provodimo i animiranja vlasnika stoke da izvrše svoju zakonsku obavezu, još imamo stočara koji su nezainteresovani – ističe Abdulah Imamović iz Odsjeka za veterinarstvo resornog ministarstva.

Iz ovog ministarstva apeluju na sve vlasnike stoke da izvrše ovu zakonsku obavezu, jer ovako ostaju bez pomoći Kantona u finansiranju zdravstvene zaštite stoke i bez mogućnosti da dobiju kantonalne ili federalne poticaje u poljoprivredi, ističe Imamović.

(RTV Zenica)